Published On: joi, iul. 6th, 2017

Fantasmagoriile fiscale afecteaza leul

Reactiile negative a celei mai mari parti a mediului de afaceri, inclusiv a guvernatorului BNR, la noul program de guvernare al PSD-ALDE, aparut la doar cateva luni de cel cu care au fost castigate alegerile din decembrie trecut, au afectat evolutia leului, care s-a depreciat fata de principalele valute.

Introducerea unor noi impozite si taxe ar urma sa acopere golurile aparute in buget, dupa seria de cresteri salariale sau desfiintari de impozite la care a recurs guvernul Dragnea pentru a-si asigura castigarea alegerilor.

Ca orice guvern care se respecta, de orice culoare politica ar fi el, de data aceasta s-a aruncat in piata introducerea taxei de solidaritate si impozitul de profit, fara a se realiza insa, in prealabil, studii de impact. Cum cea mai mare parte a mediului de afaceri a protestat vehement, dl Dragnea a facut in scurt timp un mare pas inapoi spunand ca taxa si impozitul amintite ar putea sa nu fie aplicate in noul program de guvernare.

Astfel, ca dupa cateva zile de apreciere, leul a reinceput sa scada, cursul euro crescand de la 4,5788 la 4,5868 lei, maxim care nu a mai fost atins din 22 iunie. Tranzactiile se realizau ieri intre 4,583 si 4,589 lei, cotatiile de la ora 14:00 fiind de 4,587 – 4,59 lei.

Cursul dolarului american a urcat de la 4,0361 la 4,0512 lei, in conditiile in care moneda americana recupereaza din pierderile suferite comparativ cu euro. Cotatiile din piata valutara fluctuau intre 4,033 si 4,055 lei.

Media monedei elvetiene, care se deprecia pe pietele internationale la 1,094 – 1,097 franci/euro, crestea mai usor, de la 4,1806 la 4,1858 lei.

Perechea euro/dolar continua sa scada, mai lent insa. Ieri, euro fluctua intre 1,1313 si 1,1368 dolari, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute el urcase la maximul ultimelor 14 luni, de 1,1445 dolari.

Dolarul ar putea sa isi mentina trendul ascendent dupa ce datoria publica a Italiei a revenit in atentia investitorilor. Se vorbeste chiar despre necesitatea iesirii din zona euro pentru a facilita plata uriaselor datorii.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>