Published On: mie, iul. 19th, 2017

Efectele trecerii CAS si CASS la angajat: cei mai afectati, romanii cu salarii de 2000 de lei

Odata cu transferul contributiilor sociale de la angajator la salariat am putea plati amenzi rutiere mai mari, iar companiile de stat ar putea recurge la concedieri. Sunt cateva dintre efectele negative pe care le-au identificat analistii fiscali pana in prezent. Alianta de la guvernare promite insa ca vom ramine cu mai multi bani in buzunar, pentru ca taxele vor fi tot in sarcina firmelor.

Cresterea salariului minim pe economie nu va fi o veste buna pentru toata lumea, daca Guvernul va transfera contributiile sociale de la angajator la angajat. Vor pierde cei care astazi castiga 2.000 de lei, atrag atentia specialistii.

„Cel care este remunerat in prezent cu 2000 de lei va pierde la salariu circa 200 de lei”, spune Emilian Duca, analist fiscal.

La un salariu minim pe economie de 1450 de lei brut in prezent, castigul „in mana” al unui roman este de 1117 lei. Pentru acesta angajatorul cheltuieste 1922 de lei. Prin majorarea salariului minim brut la 2000 de lei, angajatul va castiga mai bine cu 183 de lei. Costurile angajatorului vor creste cu aproximativ 130 lei.

„O astfel de modificare va pune presiune si pe sectorul public sa faca o restructurare destul de dureroasa a numarului de angajati”, mai spune Emilian Duca.

Si amenzile rutiere pot creste cu pana la 30%. Mai mult, sunt patroni care ar putea cere renegocierea contractelor cu angajatii. Octavian Badescu si-a vandut firma in care avea cateva zeci de angajati.

„Aceasta presiune continua a statului in privinta costurilor cu angajatii si a riscurilor asociate activitatilor cu angajatii a fost unul dintre motivele pentru care, cand am decis catre ce directie o apuc, am ales aceasta forma de consultanta imobiliara in care lucrezi mai putin cu angajatii”, spune Octavian Badescu, antreprenor.

Liberalii cred ca salariatii vor fi singurii care vor avea de pierdut.

„Netul angajatului va fi mult mai mic. Ganditi-va ca partea angajatului este undeva la 23% in momentul asta. Deci, practic, ai trece de la angajator la angajat 23% de platit in plus la stat fata de cat plateste in momentul asta”, spune Dan Vilceanu, deputat PNL comisia de buget finante.

Social democratii ii contrazic.

„Angajatul va avea o contributie la sanatate si la pensie mai mare, dar nu el va face acest ordin de plata, ci tot firma”, sustine Liviu Dragnea.

„Cateva mentiuni, simularea noastra ar putea avea o marja de eroare pentru ca Executivul Tudose nu a anuntat inca daca modalitatea de calcul se schimba incepand cu anul urmator. Si inca un lucru, Guvernul PSD sustine ca salariul net adica banii pe care ii luam in mana sau pe care ii ridicam de la bancomat ramane acelasi si nu scade”, relateaza Anca Suciu, corespondent Digi24.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>