Published On: mar, iul. 25th, 2017

Cum obtinem semnatura electronica in 2017-2018?

Din 2018, mai multe declaratii fiscale pe care le depun in prezent contribuabilii la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vor fi transmise in mod obligatoriu online. De altfel, firmele au posibilitatea de a transmite formulare fiscale prin intermediul internetului de mai multi ani, cu ajutorul unei semnaturi electronice obtinute printr-un certificat digital. In aceste conditii, va reamintim azi cum puteti obtine un certificat digital, sustine avocatul Marius Coltuc.

ANAF a publicat recent, in dezbatere publica, un proiect de act normativ prin care propune ca nu mai putin de 13 declaratii fiscale sa fie transmise online, obligatoriu, incepand cu ianuarie 2018. De altfel, obligatia depunerii mai multor declaratii fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta a fost introdusa pentru contribuabilii mari si mijlocii prin intermediul Ordinului ANAF nr. 2.520/2010, in timp ce celelalte categorii de contribuabili pot utiliza metoda de depunere a declaratiilor fiscale online ca metoda alternativa de declarare.

Totusi, de la anul, obligatia ar urma sa se aplice tuturor categoriilor de contribuabili, iar una dintre variantele pentru transmiterea declaratiilor fiscale pe internet o reprezinta detinerea unei semnaturi electronice. Concret, exista doua feluri de semnaturi electronice, extinsa si simpla, iar astazi ne vom concentra pe prima dintre acestea, cea care ofera practic valoare legala documentelor semnate astfel. Semnatura electronica extinsa este creata cu ajutorul unui certificat digital calificat, obtinut de la un furnizor de servicii de certificare in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica si reprezinta modalitatea prin care se asigura autenticitatea si integritatea datelor in forma electronica.

Potrivit legislatiei in vigoare, semnatura electronica extinsa reprezinta acea semnatura electronica ce indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

-este legata in mod unic de semnatar;

-asigura identificarea semnatarului;

-este creata prin mijloace controlate exclusiv de semnatar;

-este legata de datele in forma electronica, la care se raporteaza in asa fel incat orice modificare ulterioara a acestora este identificabila.

Certificatul digital se poate obtine de la unul dintre furnizorii care ofera astfel de servicii, ce sunt inscrisi in Registrul furnizorilor de servicii de certificare. In prezent, cei mai importanti furnizori sunt, in ordine aleatorie, Certsign, Digisign, Trans Sped, Centrul de Calcul sau Alfatrust Certification. Practic, documentele semnate electronic au aceeasi valoare legala ca documentele semnate in format hartie, iar pentru a asigura autenticitatea acestora sunt utilizate doua elemente de securitate, respectiv token-ul si codul PIN al acestuia. Certificatul digital permite semnarea oricarui tip de document electronic, de la contracte, facturi fiscale, declaratii fiscale la raportari si bilanturi contabile.

Confirmarea certificatului digital

Pentru siguranta transmiterii datelor, potrivit Fiscului, certificatul digital calificat trebuie sa fie confirmat de cel care l-a eliberat. In acest sens, contribuabilii trebuie sa descarce un document de confirmare de pe portalul ANAF, sa il completeze si sa aplice semnatura digitala in casuta "Semnatura utilizator". De altfel, documentul de confirmare trebuie completat doar in prima parte, iar apoi se apasa butonul pentru aplicarea semnaturii.

In continuare, fisierul trebuie trimis prin e-mail la firma care l-a eliberat, care verifica datele din document si aplica semnatura electronica in casuta "Semnatura autoritate de certificare", dupa care inapoiaza pe adresa de e-mail a solicitantului documentul astfel confirmat. Cu acest document, contribuabilii se pot inregistra la ANAF, nu inainte sa introduca in campurile care se genereaza codul unic de identificare a contribuabilului (operatorul economic pentru care se transmit declaratiile fiscale), denumirea si adresa contribuabilului.

Dupa completarea acestor date si dupa ce se citeste lista de termeni si conditii, se apasa butonul „Obtinere formular 150”.

Pe ecran se va afisa formularul 150 „Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat”, iar mai departe trebuie sa fie apasat butonul "Tipareste cererea" pentru a obtine un formular pe hartie. Documentele necesare pentru inregistrarea formularului 150. Dupa obtinerea formularului 150 („Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat”), contribuabilii trebuie sa depuna la Fisc urmatoarele documente, potrivit Ordinului ANAF nr. 2.520/2010:

-formularul 150 listat, semnat si stampilat de contribuabilul pentru care se depun declaratiile fiscale;

-documentul de identitate al titularului certificatului calificat, in original si copie;

-documentul, in original si copie, care atesta calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului;

-documentul de imputernicire, autentificat de notarul public, din care rezulta dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil, in situatia in care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat.

Documentele de mai sus se depun de titularul certificatului calificat, pentru fiecare contribuabil reprezentat, la oricare unitate fiscala teritoriala din subordinea ANAF.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>