Published On: lun, iul. 31st, 2017

Ce prevede noua lege a vaccinarii

Parintii care refuza vaccinarea obligatorie a propriilor copii nu vor putea fi sanctionati in mod direct, dupa cum se arata intr-un proiect al viitoarei Legi a vaccinarii, ce a fost discutat joi de Executiv si urmeaza sa fie adoptat. Cu toate acestea, actul induce ideea unei sanctionari indirecte, si anume ca inscrierea copiilor la gradinita sau la scoala va depinde de efectuarea vaccinarilor obligatorii. In plus, se prevede si posibilitatea sesizarii organelor penale pentru constatarea si pedepsirea cu inchisoarea a faptei de rele tratamente aplicate minorului, daca un copil implineste trei ani si n-a fost vaccinat, sustine avocatul Marius Coltuc.

Conform formei lansate in dezbatere a proiectului de lege, vaccinarea copiilor va fi responsabilitatea parintilor, iar acordul acestora la vaccinare va fi prezumat. Astfel, un eventual refuz al vaccinarii copiilor va trebui intocmit in scris. Practic, refuzul parintilor la vaccinarea obligatorie a copiilor nu va putea fi sanctionat in mod direct, reiese din actul publicat in primavara de MS.

„Pentru vaccinarile obligatorii, furnizorul de servicii medicale are obligatia de a informa parintii sau, dupa caz, reprezentantul legal al copilului cu privire la calendarul national de vaccinare, consimtamântul acestora pentru vaccinare fiind prezumat, cu exceptia situatiei in care parintii sau, dupa caz, reprezentantul legal refuza, in scris, vaccinarea”, este prevazut in proiectul de act normativ. Totodata, este subliniat ca MS va acoperi eventualele prejudicii suferite de persoane in urma vaccinarilor obligatorii.

Totusi, chiar daca nu se prevede o sanctiune directa pentru parintii care vor refuza vaccinarea, se va putea vorbi de o sanctiune indirecta. Concret, la inscrierea copiilor intr-o colectivitate de invatamânt (adica, in principiu, la gradinita sau la scoala, la stat sau la privat), parintii vor trebui sa prezinte o adeverinta ce atesta efectuarea vaccinarilor obligatorii, din ratiuni de siguranta pentru ceilalti copii.

„Pentru garantarea dreptului la sanatate si la educatie al tuturor copiilor si tinerilor, la inscrierea acestora intr-o colectivitate de invatamânt se solicita prezentarea adeverintei care atesta efectuarea vaccinarilor obligatorii eliberata de medicul de familie/furnizorul de servicii medicale de vaccinare. Pentru identitate de ratiune, daca nu frecventeaza o unitate de invatamânt, admiterea copiilor intr-o colectivitate din serviciile de zi se face in aceleasi conditii”, prevede viitoarea Lege a vaccinarii.

In lipsa documentului din care sa reiasa efectuarea vaccinarilor obligatorii, parintii vor trebui sa prezinte, in maximum 60 de zile, fie un calendar de recuperare a vaccinarilor obligatorii, fie o adeverinta din care sa rezulte contraindicatiile medicale pentru anumite vaccinari. Ambele documente vor putea fi obtinute de la comisia teritoriala de vaccinare.

In orice caz, chiar daca se induce ideea unei sanctionari indirecte a parintilor, pentru refuzul de a-si vaccina copiii, consecintele directe nu sunt explicite. Cu alte cuvinte, propunerea legislativa prevede ca vaccinarile obligatorii trebuie efectuate pentru inscrierea copiilor in colectivitatile de invatamânt, insa nu scrie negru pe alb ca, daca parintii refuza in continuare vaccinarile obligatorii, copiii vor ramâne in afara scolii sau a gradinitei. In alta ordine de idei, unitatile de invatamânt vor fi obligate sa ceara adeverinta privind vaccinarile, insa nu vor exista sanctiuni pentru neindeplinirea acestei prevederi sau daca sunt acceptati copii nevaccinati.

Insa trebuie subliniat ca, daca un copil implineste trei ani si parintii nu l-au dus la vaccinarile obligatorii, comisiile teritoriale de vaccinare vor putea sesiza organele penale pentru eventuala constatare a faptei de rele tratamente aplicate minorului. In prezent, Codul penal stabileste pentru aceasta fapta o pedeapsa cu inchisoarea de la trei la sapte ani.

„Scopul principal al acestei legi (viitoarea Lege a vaccinarii – n. red.) nu este acela de a sanctiona parintii sau reprezentantii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai buna a acestora, asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora, asupra starii de sanatate a copiilor, asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. De asemenea, prin prezentul proiect de lege, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea parintilor si stabilirea unei relatii de incredere intre medic si pacient, respectiv parintii, in acest caz, dar si rolul statului in asigurarea si garantarea sanatatii la nivel populational”, este explicat in expunerea de motive ce insoteste proiectul initiat de MS.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>