Published On: vin, iul. 14th, 2017

Cati copii au ramas nevaccinati in Romania

Aproape 500.000 de copii din Romania sunt nevaccinati cu unul sau mai multe produse din programul national de imunizare, informeaza News.ro.

Din informatiile transmise de catre Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, la data de 31 mai au fost raportate urmatoarele date legate de numarul de copii nevaccinati cu vaccinurile cuprinse in cadrul Calendarului National de Vaccinare: 11.973 nevaccinati cu BCG, 27.499 cu hepatitic B pediatric, 89.990 cu hexavalent, 164.828 cu ROR, 109.286 cu teravalent si 88.112 cu difterotetanic.

Andreea Popescu, purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii pe probleme de vaccinare, sustine ca dozele achizitionate recent de minister vor acoperi pe deplin necesarul si ca pana la sfarsitul acestei luni va fi distribuita medicilor de familie o cantitate suplimentara de 420.000 de doze de vaccin BCG, care va asigura necesarul pentru o perioada de cel putin un an, iar de luni vor fi livrate peste 330.000 de doze de vaccin ROR. Ea spune ca Ministerul Sanatatii a avut dificultati in aprovizionarea cu vaccinul hepatitic B pediatric, dar problema a fost rezolvata.

Recuperarea la vaccinare se realizeaza de catre medicii de familie, care programeaza parintii la vaccinare sau pentru recuperarea la imunizare a copiilor, astfel ca numarul exact al copiilor care vor fi recuperati nu se cunoaste, acesta fiind in functie de numarul medicilor de familie care vor chema copiii la vaccinare, dar si de numarul de parinti care vor accepta sa se prezinte cu copiii la imunizare, a precizat Andreea Popescu, intr-un material transmis la cererea News.ro.

Referitor la criteriile de programare a copiilor pentru vaccinare, reprezentanta Ministerului Sanatatii a spus ca aceasta se face in functie de varsta.

Intrebata daca stocurile de vaccin vor permite recupera tuturor copiilor, reprezentata Ministerului Sanatatii pe probleme de imunizare a sustinut ca produsele achizitionate recent de minister vor acoperi pe deplin necesarul.

In ceea ce priveste urmatoarele livrari ale vaccinurilor, Popescu a spus ca Ministerul Sanatatii va distribui pana la sfarsitul lunii iulie o cantitate suplimentara de 420.000 de doze de vaccin BCG care va asigura necesarul de vaccin pentru o perioada de cel putin un an.

Legat de distributia vaccinurilor in farmacii, reprezentanta Ministerului Sanatatii a sustinut ca responsabil pentru acest sistem (distributia vaccinurilor prin farmacii) este numai producatorul de vaccin sau distribuitorul acestuia.

Problemele cu vaccinul hexavalent au inceput in 2014, cand in lipsa vaccinului pentavalent s-a decis inlocuirea lui. Incepand cu anul 2014, din cauza absentei vaccinului pentavalent (utilizat in schema nationala la varsta de 4 luni), s-a luat decizia de inlocuire a acestuia cu vaccinul hexavalent, iar schema nationala de imunizare a fost adaptata, astfel incat in prezent sunt administrate trei doze de vaccin hexavalent. Totodata, incepand cu acelasi an producatorul Sanofi Pasteur a intampinat o serie de probleme de fabricatie, astfel incat derularea contractelor incheiate cu Ministerul Sanatatii s-a realizat cu mare dificultate. In anul 2015, furnizorul SC Polisano SRL a livrat vaccinul hexavalent – HEXACIMA cu intarziere, existand si in acest an discontinuitati in aprovizionarea medicilor de familie cu acest vaccin. Prin urmare, au fost dificultati in asigurarea vaccinului pentru continuarea procesului de vaccinare a copiilor.

In anul 2016, Ministerul Sanatatii a intampinat aceleasi dificultati in aprovizionarea cu vaccin. MS a achizitionat vaccinul hexavalent – Hexaxim in cantitate de 107.300 doze, initial destinat pentru piata din Kazahstan pentru asigurarea cantitatilor necesare de vaccin, dar aceasta a fost insuficienta pentru acoperirea necesarului de vaccin pentru restantierii la vaccinare, cat si pentru copiii eligibili la vaccinare.

Pe fondul incapacitatii de livrare a vaccinului de catre furnizorul SC Polisano SRL, acesta a intampinat dificultati financiare majore, ceea ce a determinat restrangerea activitatii, astfel ca Ministerul Sanatatii a reziliat Acordul Cadru incheiat. Prin urmare, intarzierile frecvente in livrarea vaccinului hexavalent si cantitatile insuficiente au fost factorii care au condus, cumulativ, la aparitia unui numar destul de mare de copii nevaccinati cu acest vaccin.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>