Published On: mie, iul. 19th, 2017

Ai cumparat o masina SH in 2017?Iata ce trebuie sa faci ca si cumparator pentru a nu lua o amenda uriasa

Cumpararea masinilor la mana a doua: Daca noul proprietar nu va anunta tranzactia, va risca o amenda drastica, sustine avocatul Marius Coltuc.

In cazurile in care se schimba proprietarul unei masini, Codul rutier va stabili ca va exista o perioada fixa in care noul proprietar sa fie obligat sa notifice autoritatilor tranzactia. In caz contrar, inmatricularea automobilului va fi suspendata automat, iar cel care va circula cu acesta va risca o amenda de pana la 2.900 de lei. Masura este prevazuta intr-un proiect de act normativ initiat recent de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Circularea pe drumurile publice cu masinile a caror inmatriculare a fost suspendata va fi interzisa si va putea fi sanctionata cu amenzi drastice, se arata intr-un Proiect de ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Documentul a fost lansat vineri in dezbatere publica, pe site-ul MAI, si, pentru a se aplica din 20 mai 2018, are nevoie doar de aprobarea Executivului.

“Este interzisa circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate pentru raspundere civila pentru caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, a celor pentru care a intervenit suspendarea inmatricularii, precum si a vehiculelor inregistrate al caror termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat”, prevede propunerea legislativa. Practic, in prezent, Codul rutier nu reglementeaza suspendarea inmatricularii.

Suspendarea inmatricularii unui automobil va interveni, in principal, atunci cand, in urma achizitionarii unei masini, noul proprietar nu anunta autoritatile despre tranzactie. Concret, noul detinator va trebui sa anunte tranzactia printr-o solicitare de transmitere in evidentele oficiale a dreptului de proprietate asupra automobilului in maximum 90 de zile de la cumparare.

“In situatia in care noul proprietar nu solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate in termenul prevazut la alin (4) (90 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului – n. red.), inmatricularea vehiculului se suspenda de drept pana la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietare. In cazul in care pana la transcriere intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul (…) curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate”, este explicat in proiectul de OG.

In acelasi timp, Codul rutier va avea si sanctiuni pentru persoanele care circula cu automobile a caror inmatriculare a fost suspendata. Mai precis, soferii vor risca intre noua si 20 de puncte-amenda, adica, in prezent, o amenda intre 1.305 si 2.900 de lei. Totodata, politistii rutieri vor retine certificatul de inmatriculare al vehiculului si vor elibera o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie, plus ca vor retrage si placutele cu numarul de inmatriculare.

Masura pregatita de MAI are in vedere situatiile in care noii proprietari evita sa anunte schimbarea detinatorului masinii pentru a evita plata unor taxe si, implicit, amenzile ce se acorda pentru neachitarea lor. De exemplu, asemenea situatii au fost raportate de cititorii AvocatNet.ro, de-a lungul anilor, in cazul tranzactiilor cu masini la mana a doua.

“Astfel, reglementarile in vigoare instituie in sarcina noului proprietar obligatia de a intreprinde demersurile necesare pentru transcrierea transmiterii dreptului de proprietate in evidentele autoritatilor abilitate (sa inmatriculeze autovehicule). Cu toate acestea, sunt si situatii in care noii proprietari de vehicule raman in pasivitate. Motivele tin de indiferenta sau, mai grav, de incercarea de a evita raspunderea juridica (in situatia savarsirii unor abateri de la normele privind circulatia pe drumurile publice) sau chiar plata unor taxe”, este lamurit in nota de fundamentare a proiectului de OG.

Mai precis, reprezentantii MAI indica masurile luate in ultimii ani pentru combaterea acestei practici, dintre care cea mai recenta a fost operata in 2016, insa subliniaza ca este nevoie si de o sanctionare adecvata a celor ce nu respecta obligatia raportarii schimbarii de proprietar.

“Astfel, introducerea institutiei juridice a suspendarii inmatricularii, ca masura de retragere provizorie a dreptului de utilizare a unui vehicul pe drumul public, care sa intervina de drept in anumite conditii stricte prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, ar trebui sa contribuie la crearea unui instrument complet de control si la normalizarea unei situatii care afecteaza interesele private ale persoanelor, dar si interesul public”, mai este punctat in documentul indicat.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>