Published On: mar, iul. 18th, 2017

6 modalitati de „prostire” a proprietarilor de la bloc

Realitatea in care traim a nascut astfel de comportamente, atata timp cat proprietarii sunt dezinteresati de ceea ce se intampla in cadrul blocului, de modul in care are loc gestionarea sumelor si mai ales de modul in care au loc investitiile si reparatiile.

Sumele de bani sunt gestionate in cele mai multe situatii de catre o singura persoana, administratorul, iar decizia, din nou, in majoritatea situatiilor, apartine tot unei singure persoane fie presedinte fie administrator.

Pe acest fond al dezinteresului proprietarilor s-au desprins urmatoarele tipuri/modalitati de „prostire” a proprietarilor:

Incarcarea listei de plata

Din ceea ce exista ca si precedent in aceasta piata a administrarii de imobile, de departe a fost si este cea mai des folosita. Astfel, administratorul introduce in repartizarea sumelor ce compun cota de intretinere sume care NU au o justificare in facturile emise pe numele asociatiei.

In conditiile in care cenzorul este doar de forma si semneaza fara sa realizeze un real proces de control, administratorul are drum liber spre o astfel de forma de incasare a unor sume de bani, peste ceea ce reprezinta contravaloare facturi, lucrari, servicii etc. Prin aceasta modalitate, asociatia va inregistra un plus a unor sume de bani, plus care ajunge sub diverse forme in buzunarul celor care apeleaza la astfel de practici.

Apa, apa, bat-o vina 

Nu voi putea intelege niciodata de ce, cele mai importante doua aspecte dintr-o lista de intretinere au fost, sunt si probabil vor ramane: numarul de persoane prezente si consumul de apa. Fiecare proprietar vede in lista de intretinere un consum de apa la apartamentul sau si este „extraordinar” de fericit ca exact cat a raportat apare in lista, fara sa-l mai intereseze: care este pretul pentru fiecare metru cub platit care este diferenta in metrii cubi la nivel de bloc si valoare aferenta cum a fost repartizata diferenta (pierderea)  care este cantitatea facturata de furnizor si daca aceasta cantitate SE REGASESTE in lista de plata.

Reparatiile si/sau interventiile care nu se vad

Exista asociatii de proprietari in care „pretul” administratorului a constituit principalul criteriu de „angajare” La fel stau lucrurile si in cazul presedintelui, cel mai bun fiind cel care este la dispozitia proprietarilor 24 ore din 24 si sa fie neremunerat. Ieftin, bun, dragut si tot timpul disponibil. Din pacate, lipsa implicarii proprietarilor a dus (actele multor asociatii confirma) la concentrarea deciziei in mana acestor persoane care au decis sau decid realizarea unor „mici” interventii in cadrul blocului, interventii care sunt greu de verificat si nimeni nu este dispus sa bage mana in „rahat” sau sa coboare in subsol. Prin urmare, plateste ce apare in lista de plata si ramane indiferent.

Inexistentul fond special

Daca locuiesti intr-un bloc care are montate antene, are spatii comerciale la parter, are spatii inchiriate sau are panouri publicitare, vei constata cu stupoare cat de mare este interesul pentru a ocupa functia de presedinte sau cea de administrator. Raspunsul se gaseste in acest fond special, ce este alimentat din aceste venituri, ce nu pot fi folosite decat pentru sporirea confortului localarilor. Pai daca tot „intra” in asociatie atata banet, trebuie sa fie gasite lucrarile, interventiile, investitiile care sa „toace” tot ceea ce se incaseaza. Proprietarii vad doar ceea ce se face in scara etc partile comune, fara a avea acces „in spate” la acte si la modul in care se realizeaza acele lucrari.

Fondul de reparatii

Cei care nu au norocul celor mentionati mai sus, gasesc totusi resurse ca an de an sa impuna colectarea unui fond de reparatii care de altfel este unul obligatoriu si bine a exista, necesar unor interventii si/sau reparatii, deturnand scopul acestuia in vederea obtinerii de avantaje personale. Asa se face ca la acest fond de reparatii participa toti proprietarii dar decizia cheltuirii cade in mana unei singure persoane. Apar in bloc tot felul de bazaconii care au costat o groaza de bani si nimeni nu este intrebat de ce? cat? cu probarea cui?

Comisionul. Of, da, comisionul

Cum se face ca fie sunt bani, fie nu sunt, se propun si se voteaza realizarea unor lucrari la partile comune, lucrari care sunt „urgente” si care nu mai suporta amanare. Pai se face ca, in asociatiile cu bani (fonduri) lucrarile sunt un „must-have” fie ca trebuie, fie ca nu trebuie pentru ca aici pica „comisionul”. Cine decide, cu cine si mai ales pe cat, face si desface si mai ales stabileste si/sau negociaza comisionul.

Gasiti mai multe pe adevarul.ro.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>