Published On: mar, iun. 13th, 2017

„Vracii” moderni pot fi un pericol pentru sanatate

Mii de romani trec anual pragul cabinetelor de medicina alternativa si se lasa pe mana „vracilor” moderni pentru a scapa cat mai repede de cancere, dureri de cap ori hernii de disc. Situatia este scapata cu totul de sub control mai ales ca multi dintre terapeuti nu sunt certificati si pot face mai mult rau decat bine.

Tot mai multi chiropracticieni promit ca vindeca herniile de disc, migrenele si alte afectiuni. Desi este recomandata chiar de catre unii medici ca metoda de tratament, specialistii atrag atentia ca procedura trebuie aplicata doar de terapeuti certificati.

In ultimii ani a crescut numarul terapeutilor care promit ca iau durerea cu mana, la propriu. In acelasi timp, s-a marit si numarul pacientilor care fac cozi la cabinetele asa-zisilor specialisti pentru a se vindeca intr-un timp-record.

„Vrea sa fie rezolvat in 2-3 zile. Daca vorbim de coloana, ele ne dau de stire de mult timp si se agraveaza pe zi ce trece. Daca vine o persoana si iti zice ca il doare de 10 ani, dar in ultima jumate de an nu-si mai simte un picior, dar el vrea de maine sa nu mai simta nimic”, spune Vasile Druta, medic primar ortopedie si traumatologie.

Chiropractica este o procedura tot mai folosita de catre terapeuti. Putini sunt insa si calificati pentru acest lucru. In lipsa unor reglementari clare, orice maseur care face un curs de cateva zile se poate da drept terapeut.

„In Romania este o mare problema: chiropractica este un cuvant popular si foarte multi oameni care il folosesc nu au studiile adecvate. Nu exista nimeni care sa ii verifice pe cei care spun ca sunt chiropractori”, spune dr. Lou Jacobs, chiropractor.

Chiropractica, o forma alternativa de medicina

Doctorul Lou Jacobs practica aceasta metoda de 15 ani in America. Din cand in cand vine si in tara noastra, iar prin mana sa au trecut pana acum cateva sute de pacienti romani. Sustine ca metoda poate functiona in cazul migrenelor, durerilor de spate, crampelor musculare si bolilor digestive.

„Chiropractica vine in ajutor pentru toate aceste boli, dar eu nu le vindec. Eu inlatur blocajul, interferentele sistemului nervos, in asa fel incat corpul sa poata sa se vindece singur. Nu ajuta intotdeauna si depinde de severitatea problemei. Am avut doi pacienti ieri si le-am recomandat sa mearga la operatie, pentru ca problema era foarte severa”, explica dr. Lou Jacobs.

Medicul este primul chiropractor american atestat in Romania si printre putinii specialisti care au absolvit o scoala inainte de a practica aceasta forma de medicina alternativa.

„Trebuie sa faci patru ani de facultate si dupa aceea trebuie sa urmezi o universitate speciala dedicata studiului chiropracticii. Sunt scoli, majoritatea in USA, dar si in Canada, in Franta, in Anglia si o scoala in Spania si cred ca si in Australia, dar nu sunt scoli in Romania. Nu exista nicio scoala in Europa de Est”, a constatat dr. Lou Jacobs.

Terapiile complementare, doar cu atestat

In Romania, meseria nu exista in nomenclatorul de profesii, dar ca sa poti folosi orice tehnica alternativa si complementara de tratament este nevoie de o diploma. La finalul procedurii de atestare, avizul este dat de Ordinul Practicienilor de Medicina Complementara si Alternativa.

„In Romania sunt foarte putini. La noi la Ordin sunt avizati 11 sau 12. In momentul in care terapia nu este in nomenclator, dar este terapie manuala, mergi pe terapia manuala si in paranteza terapia respectiva, pentru ca sunt multe tipuri de masaj care nu sunt trecute in nomenclator”, explica Lionel Zosmer, presedintele Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara si Alternativa.

Gelu Cosma este kinetoterapeut de mai bine de 15 ani. A lucrat cu sportivi precum Andrei Pavel, Horia Tecau si Simona Halep. Dupa mai multe cursuri facute in afara tarii, specialistul a primit si un atestat care ii permite sa foloseasca terapiile complementare.

„Mi-au aprobat terapia cu biocam, terapia craniosacrala, stimulare electrica si neuromagnetica, acupunctura, presupunctura, yumeiho, osteopatie, chiropractica”, arata kinetoterapeutul Gelu Cosma.

Specialistul atrage atentia ca toate aceste tehnici de manipulare manuala trebuie facute doar de terapeuti autorizatti.

„Sa aiba la baza o facultate paramedicala in special Facultatea de kinetoterapie. Trebuie sa stie anatomie, biomecanica si fiziologie. Trebuie sa aiba o baza foarte sanatoasa. Sa fie un fel de religie”, explica Gelu Cosma.

Riscuri

In caz contrar, urmarile pot fi grave.

„Poti sa ajungi la cineva care nu e chiropractican si sa dezvolti o problema la un nerv pe care sa nu o simti imediat. E riscant!”, avertizeaza dr. Lou Jacobs.

„Noi suntem complementari medicinei. Noi nu inlocuim medicul. Daca vine la mine cineva ce are medicatie prescrisa de un medic, eu nu pot sa-i opresc medicatia respectiva”, subliniaza Lionel Zosmer.

De aceea, oamenii trebuie sa fie atenti la cine apeleaza atunci cand au o problema de sanatate. Si asta pentru ca pot plati scump credulitatea.

 

 

 

 

Sursa:digi24.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>