Published On: lun, iun. 19th, 2017

Un studiu recent arata beneficiile uimitoare ale coloratului si desenatului: activeaza regiuni cheie din creier

Colorarea, mazgalirea si desenarea sunt activitati care duc la cresterea semnificativa a fluxului sanguin in zona creierului asociata cu recompensa.

Girjia Kaimal, unul dintre cercetatorii care au efectuat acest studiu, a precizat: „am aratat ca poate fi placere inerenta in efectuarea activitatilor artistice, independente de rezultatul final. Aceasta dovada biologica poate schimba unele premize despre noi insine”.

Experimentul a implicat 26 de participanti a caror activitate cerebrala a fost monitorizata in timp ce efectuau trei activitati artistice diferite (fiecare cu perioade de odihna intre ele), scrie Science Daily.

Pentru trei minute, participantii colorau o mandala, mazgaleau in interiorul unui cerc si aveau o sesiune de desen liber.

In timpul celor trei activitati, fluxul de sange din cortexul prefrontal al creierului crestea si descrestea in perioada de odihna. Cortexul prefrontal este asociat cu gandurile, emotiile si actiunile noastre si, de asemenea, este asociat cu centrul de recompensa.

Cel mai mare flux a avut loc in perioada mazgalirii, urmat de desenul liber, iar ultimul a fost coloratul. Totusi, diferentele au fost nesemnificative din punct de vedere statistic, iar studiul a inclus prea putini participanti pentru a se trage o concluzie.

De asemenea, au existat diferente minore si in ceea ce priveste artistii si non-artistii, primii simtindu-se constransi de parametri, precum timpul si ceea ce trebuia sa deseneze. La fel, diferentele au fost nesemnificative si o concluzie nu putea fi trasa.

sursa descopera.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>