Published On: joi, iun. 29th, 2017

Un adept ISIS planuia un atentat pe pamant romanesc / Planurile i-au fost dejucate de SRI si DIICOT

Un barbat de 39 de ani din Pitesti, suspectat de SRI de actiuni de propaganda terorista online si in mediul relational in favoarea ISIS, a fost ridicat de ofiterii DIICOT. Adeptul ISIS planuia sa organizeze un atentat terorist la o baza militara.

La data de 29.06.2017, procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – S.T. Pitesti impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul B.C.C.O. Pitesti efectueaza un numar de 3 (trei) perchezitii domiciliare pe raza judetului Arges intr-o cauza penala in care se efectueaza urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de promovarea unui mesaj prin propaganda savârsita prin orice mijloace, in public, cu intentia de a instiga la savârsirea uneia dintre infractiunile enumerate la art. 32 alin. (1) si (3) si art. 33 alin. (1) si alin. (2) lit. e), indiferent daca mesajul sustine sau nu in mod direct terorismul ori daca au fost savârsite sau nu respectivele infractiuni, fapta prev. si ped de art.332 al.4 din Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului si infractiunea de culegerea sau detinerea, in scopul transmiterii, ori punerea la dispozitie de date si informatii despre obiective vizate de o entitate terorista prev. de art.33 alin.2 lit.b din Legea 535/2004 si art.331 din Legea 535/2004.

Cu privire la infractiunea de promovare a unui mesaj prin propaganda savârsita prin orice mijloace, in public, cu intentia de a instiga la savârsirea uneia dintre infractiunile enumerate la art. 32 alin. (1) si (3) si art. 33 alin. (1) si alin. (2) lit. e), indiferent daca mesajul sustine sau nu in mod direct terorismul ori daca au fost savârsite sau nu respectivele infractiuni, fapta prev. si ped de art.332 al.4 din Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului.

Suspectul zis „Ibrahim”  incepand cu luna noiembrie 2016 a utilizat si/sau utilizeaza si in prezent, pe o retea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul carora a postat si distribuit fotografii cu sigla gruparii teroriste DAESH, precum si inregistrari cu atacuri ale DAESH si executii, prin decapitare si impuscare, cu intenția de a le face cunoscute si de a determina câstigarea de noi adepți capabili sa recurga la savârsirea aceluiasi gen de fapte ca cele a caror promovare prin propaganda a realizat-o.

Cu privire la infractiunea de culegerea sau detinerea, in scopul transmiterii, ori punerea la dispozitie de date si informatii despre obiective vizate de o entitate terorista prev. de art.33 alin.2 lit.b din Legea 535/2004 si art.331 din Legea 535/2004.

In primavara anului 2015, suspectul s-a deplasat in zona unui obiectiv militar de pe teritoriul Romaniei,observand cu atentie caile si punctele de acces precum si modalitatea in care acesta este ingradit. Datele si informatiile respective au fost culese de catre suspect in scopul transmiterii ori punerii la dispozitia unei entitați teroriste salafiste si pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene,grupare ai carei adepti au plecat in zona siriano-irkiana pentru a participa la jihad si care a avut legatura cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015.

In investigarea infractiunilor de terorism, in conformitate cu dispozitiile legale, DIICOT – Serviciul Teritorial Pitesti a beneficiat de sprijin INFORMATIV si TEHNIC din partea Serviciului Roman de Informatii, autoritate nationala in materia prevenirii si combaterii terorismului, pentru realizarea obiectivelor de securitate nationala.

Perchezitiile au fost efectuate cu sprijinul I.P.J. Arges.

Facem precizarea ca pe parcursul intregului proces penal persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>