Published On: mie, iun. 14th, 2017

Munca la negru se plateste scump / In doar doua zile Inspectia Muncii a dat amenzi de 390.000 lei

Inspectia Muncii a desfasurat, in perioada 29.05 – 31.05.2017, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 166.703 de euro, adica 761.800 de lei. Au fost depistate 90 de persoane care lucrau fara forme legale.

In domeniul relatiilor de munca, la nivel national, s-au aplicat amenzi in valoare de 531.800 de lei din care 390.500 de lei pentru munca fara forme legale. Pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara contracte individuale de munca, inspectorii de munca au facut 4 propuneri de cercetare penala. In total au fost sanctionati 170 de angajatori.

In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca s-au aplicat amenzi in valoare de 230.000 de lei. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 52 de evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi incadrate sau nu ca fiind accidente de munca. Au fost sanctionati 421 angajatori in domeniu.

La nivelul judetului nostru  s-a efectuat aproape 230 de controale si au fost aplicate 262 de sanctiuni. Conform statisticilor intocmite de reprezentantii institutiei sanctiunile aplicate contribuabililor descoperiti in abatere, 85 au vizat sectorul RM(relatii de munca) si alte 177, in domeniul SSM(sanatatea si securitatea in munca). Valoarea totala a amenzilor aplicate este 158.200 lei, din care 124.700 lei pentru abateri constatate  in domeniul relatiilor de munca si 33.500 de lei pentru aspecte ce tin de sanatatea si securitatea in munca, valorile fiind relativ constante comparativ cu lunile precedente. Pentru munca la negru s-au aplicat amenzi in valoare de 92.700 lei.

“Conform estimarilor facute de meteorologi pentru lunile iunie,iulie și august, valorile de temperatura vor fi mai ridicate decât in mod obișnuit, in cea mai mare parte a teritoriului, cu precadere in partea de sud și sud-est.Cantitatile de precipitatii vor fi deficitare in cea mai mare parte a tarii. Toate aceste fenomene vor crea un disconfort termic accentuat, iar indicele de temperatura-umezeala (ITU) este posibil sa depașeasca pragul critic de 80 de unitati. In continuare, Inspectia Muncii, prin Inspectoratele Teritoriale de Munca, va da dovada de promptitudine și atrage atentia tuturor angajatorilor, in special celor care folosesc forta de munca in spatii deschise și desfașoara activitati ce necesita efort fizic deosebit, ca vor fi intensificate controalele care vor avea ca tema respectarea masurilor ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca. Angajatorii sunt obligati sa asigure conditii minime pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, astfel incât sa fie eliminat in totalitate riscul de producere a accidentelor la locul de munca”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, Inspector General de Stat.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>