Published On: mar, iun. 27th, 2017

Meseriile fara studii superioare, in topul celor mai bine platite din Romania

Meserii considerate rare precum controlor de trafic aerian, monitor de studii clinice sau somelier ajung sa fie remunerate cu 30.000 de lei, 6.000 de lei, respectiv 4.500 de lei net pe luna, reiese dintr-o analiza publicata joi de Smartree, companie de externalizare a proceselor de resurse umane, sustine Stirileprotv.ro.

Unele meserii rar intalnite nu necesita studii superioare, intre care se numara controlor de trafic aerian, sudor in argon, macaragiu, alpinist utilitar, grefier sau somelier.

Salariul de inceput al unui controlor de trafic aerian, pentru care exista un singur angajator in Romania – regia de stat Romatsa -, este de aproximativ 20.000 lei net/luna, ajungand si la 30.000 lei dupa cativa ani de experienta. Pe de alta parte, macaragiii, sudorii specialziati in argon si alpinistii utilitari castiga, in medie, intre 3.000 si 3.500 lei net/luna. Somelierii, in functie de competente si nivelul de experienta, pot castiga in medie 4.500 lei net/luna, iar salariul unui grefier poate urca pana la 4.000 lei net/luna.

In prezent, meseriile de macaragiu si sudor sunt tot mai rar intalnite, existand un deficit acut de personal calificat in aceste domenii, deoarece foarte multi romani cu astfel de aptitudini au emigrat.

Cercetarea mai arata ca in topul meseriilor rare, unde este necesara absolvirea unei facultati, se afla cele de inginer topograf, inginer tehnician aparatura medicala, monitor studii clinice, inginer geodez si actuar.

Salariul inginerilor specializati in topografie, geodezie si aparatura medicala incepe de la 2.500 lei net/luna, iar actuarii pot castiga de la 3.000 lei net/luna. O meserie rara si foarte bine platita este cea de monitor de studii clinice, unde salariul mediu ajunge la 6.000 lei net/luna.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>