Published On: vin, iun. 30th, 2017

GALERIE FOTO: Sediul SETCAR Braila sub asaltul pompierilor

Joi , 29 iunie, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Dunarea” al judetului Braila a organizat si desfasurat un exercitiu tactic de cooperare cu forte si mijloace in teren, avand ca tema „Managementul integrat al fortelor de interventie pentru gestionarea situatiilor de urgenta generate de producerea unui accident chimic pe amplasamentul obiectivelor sursa de risc – S.C. SETCAR S.A. Braila”.

In cadrul acestui exercitiu s-a dorit urmarit perfectionarea exercitarii managementului unitar si a dezvoltarii capacitatii de interoperabilitate in sistem integrat al structurilor participante la gestionarea situatiilor de urgenta din cadrul Sistemului de Management pentru Situatii de Urgenta de la nivel judetean, succesiunea activitatilor in desfasurarea actiunilor de interventie, realizarea fluxului informational pentru cooperarea intre structurile participante la exercitiu; verificarea timpilor operativi de interventie si capacitatea de reactie a structurilor specializate de interventie stabilite prin planurile de actiune; realizarea evacuarii si autoevacuarii in situatii de urgenta; respectarea procedurilor operationale de interventie de catre personalul implicat; verificarea viabilitatii documentelor de conducere pentru gestionarea unor situatii de urgenta cu grad ridicat de complexitate; elaborarea documentelor si a rapoartelor operative catre esaloanele superioare privind actiunile intreprinse pentru gestionarea situatiilor speciale de urgenta create; gestionarea relationarii cu mass-media.

Exercitiul a fost structurat in trei etape:

Situatia 1. In ziua de 29.06.2017, in jurul orelor 10.00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Dunarea” al judetului Braila a fost anuntat prin apelul de urgenta 112, despre producerea unui accident in care sunt implicate substante chimice la un depozit de reactivi expirati, din cadrul S.C. SETCAR S.A. Braila.

Din informatiile comunicate de conducatorul operatorului economic, urmare a efectuarii manevrelor de manipulare a unor recipienti de substante chimice la depozitul de receptie si depozitare deseuri periculoase din incinta operatorului economic s-a produs un accident chimic in interiorul depozitului unde se aflau depozitate mai multe substante chimice, din care: acid clorhidric, acid sulfuric, alcooli, compusi organici, sodiu, sodiu metalic, etc. In urma scurgerilor de substante periculoase si amestecului format, in depozit si in atmosfera la nivelul solului s-a creat un nor de substanta toxica cu miros intepator, puternic iritant ce a afectat 5 lucratori de la locul de munca, acestia acuzand ameteli si probleme respiratorii.

Situatia 2. Pe timpul operatiunilor de salvare a persoanelor si de limitare a efectelor accidentului in care sunt implicate substante periculoase, comandantul interventiei este anuntat de producerea unui incendiu la hala de uscare namoluri din cadrul obiectivului, unde ard ambalaje si diverse materiale combustibile pe o suprafata de aproximativ 200 mp.

Situatia 3. Pe timpul operatiunilor de lichidare a incendiului, comandantul interventiei este informat de producerea unui accident rutier pe DE 584 in apropierea operatorului economic, in care au fost implicate doua autovehicule. In urma impactului doua persoane au ramas incarcerate.

La exercitiu au participat echipele specializate din obiectivul economic sursa de risc, grupa operativa, patru echipaje de interventie-stingere, un echipaj de descarcerare grea, doua echipaje SMURD si echipajul de cercetare CBRN din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Dunarea” al judetului Braila, un echipaj din cadrul Inspectoratul Judetean de Jandarmi Braila, doua echipaje din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului Braila si o echipa din cadrul Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>