Published On: mar, iun. 20th, 2017

Familiile evacuate pentru neplata creditelor ipotecare vor putea cere o locuinta de la stat

Noul act normativ prevede ca autoritatile locale vor putea sa cumpere, la licitatie publica, locuintele executate silit, insa numai daca acestea au o suprafata utila de maximum 100 mp. Astfel, casele vor fi inchiriate persoanelor sau familiilor evacuate pentru ca nu si-au mai putut achita ratele creditului ipotecar.

„Locuintele de sprijin se repartizeaza de catre autoritatile administratiei publice locale, care le-au cumparat prin licitatie publica, pe baza criteriilor stabilite anual prin hotarare a consiliului local (…). De aceste locuinte pot beneficia persoanele si familiile care urmeaza a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silita din locuinte, in urma neachitarii obligatiilor derivate din contractele de credit ipotecar”, dispune legea.

Cu alte cuvinte, persoanele ale caror case urmeaza sa fie vandute la licitatie publica vor putea sa scape de evacuare. Asta deoarece, daca autoritatile locale cumpara locuintele,fostii proprietari vor putea cere sa stea in ele cu chirie. „Modificarea ar reglementa procedura conform careia imobilele cumparate de catre autoritatile administratiei publice locale ar putea fi transformate in locuinte de sprijin, urmand a fi date in chirie fostilor proprietari, evitand astfel evacuarea lor”, era lamurit in expunerea de motive ce a insotit Legea nr. 143/2017 in forma sa de proiect.

In situatia in care fostul proprietar nu vrea sa ramana cu chirie in locuinta de sprijin, aceasta ar putea sa fie repartizata altor persoane care si-au pierdut casa din cauza ca nu si-au platit ratele creditului ipotecar. De asemenea, in lege scrie ca regula s-ar aplica si daca un chiriasnu vrea prelungirea contractului de inchiriere pentru o locuinta de sprijin.

„In cazul in care numarul cererilor pentru inchirierea locuintelor de sprijin la nivelul unei autoritati a administratiei publice locale este, timp de cel putin un an, constant mai redus decat numarul locuintelor de sprijin aflate in proprietatea autoritatii administratiei publice locale, acestea pot aproba inchirierea locuintelor de sprijin si altor categorii de solicitanti, cu respectarea prevederilor prezentei legi (Legea locuintei – n. red.)”, mai prevede documentul promulgat.

Atentie! Locuintele de sprijin nu vor putea fi cerute de persoanele care detin o alta locuintain afara de cea din care au fost evacuate. Totodata, restrictia va fi valabila si daca persoanele in cauza stau cu chirie intr-o alta locuinta a statului.

Chiria va fi sub nivelul pietei

Atunci cand se va atribui o locuinta de sprijin, autoritatile vor lua in considerare si situatia economica a solicitantilor. Concret, Legea nr. 143/2017 prevede ca persoanele evacuate trebuie sa se afle intr-o situatie care sa nu le permita achizitionarea unei noi locuinte sau inchirierea uneia in conditiile pietei.

Peste 180.000 de persoane figurau, la finele lunii aprilie 2016, in evidentele Bancii Nationale a Romaniei, cu credite ipotecare contractate. Soldul acestora era de 29,9 miliarde de lei.

In acest sens, chiria ce ar trebui platita pentru a sta intr-o locuinta de sprijin ar fi de maximum 10% din venitul net lunar al familiei, calculat pentru ultimele 12 luni. Contractul, ce s-ar incheia cu primaria, ar avea o durata de cinci ani, cu posibilitate de prelungire.

„Contractul de inchiriere se incheie de catre primar sau de catre o persoana imputernicita de acesta cu beneficiarii stabiliti de consiliul local, pe o perioada de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii pe baza declaratiei de venituri si a actelor doveditoare necesare conform prevederilor legale. Nivelul chiriei nu va depasi 10% din venitul net lunar, calculat pe ultimele 12 luni, pe familie”, este explicat in actul ce urmeaza sa apara in Monitorul Oficial.

Trebuie precizat ca persoanele care vor sta cu chirie in locuintele de sprijin nu vor putea sa le subinchirieze sau sa lase alte persoane in locul lor. De asemenea, acestea nu vor putea sa schimbe destinatia locuintelor (adica sa le transforme in magazine, de exemplu). In caz contrar, contractul de inchiriere incheiat cu primaria va fi reziliat, iar eventualele daune vor trebui platite de chiriasi. In afara de acest caz, contractul de inchiriere va putea fi reziliat la cererea chiriasului, cu notificarea prealabila a intentiei (cel putin 60 de zile). In acelasi timp, autoritatile locale vor putea apela la varianta rezilierii daca chiriasul:

nu respecta clauzele contractului de inchiriere;

nu plateste chiria in 90 de zile de la comunicare;

nu plateste intretinerea pentru o perioada de 90 de zile (daca este cazul);

are un comportament ce nu permite convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei.

Initiatorii noilor prevederi lamureau, in expunerea de motive, ca multe familii din tara se confrunta cu problema evacuarii din propria locuinta, ramanand efectiv pe drumuri. Acesta este motivul pentru care se doreste introducerea locuintelor de sprijin.

„In Romania, mii de familii se afla in situatia de a-si pierde apartamentele din cauza ca nu au mai putut plati ratele unui credit ipotecar. Fie ca si-au pierdut locurile de munca, au avut firme care au dat faliment sau au avut de suferit in urma cresterii cursului de schimb valutar, oamenii cer sprijinul autoritatilor locale in speranta ca nu vor ramane pe drumuri. (…) Aceste familii sunt intr-o situatie extrem de dificila, intrucat raman efectiv pe drumuri si nu primesc niciun fel de ajutor – locuinta sociala ori posibilitatea de obtinere a unui alt credit ipotecar – in urma scoaterii locuintelor la licitatie”, scria in documentul amintit.

In prezent, romanii cu probleme pot folosi locuinte sociale sau de necesitate

In momentul de fata, romanii cu probleme pot folosi locuinte sociale. Acestea pot fi inchiriate de catre persoanele sau familiile cu un venit mediu net lunar pe persoana, realizat in ultimele 12 luni, sub nivelul castigului salarial mediu net lunar pe total economie.

„Au acces la locuinta sociala, in vederea inchirierii, familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar pe persoana, realizat in ultimele 12 luni, sub nivelul castigului salarial mediu net lunar pe total economie, comunicat de Institutul National de Statistica in ultimul Buletin statistic anterior lunii in care se analizeaza cererea, precum si anterior lunii in care se repartizeaza locuinta”, dispune Legea locuintei.

Concret, locuintele sociale sunt repartizate de autoritatile locale, in baza unor criterii proprii, celor evacuati sau care urmeaza sa fie evacuati din imobile retrocedate fostilor proprietari, tinerilor in varsta de cel mult 35 de ani, persoanelor cu handicap sau pensionarilor, printre altii. In aceste cazuri, contractul de inchiriere cu primaria se incheie pentru cinci ani, cu posibilitate de prelungire, iar chiria este de cel mult 10% din venitul net lunar pe familie, calculat pentru ultimele 12 luni.

Legea nr. 114/1996 reglementeaza si locuintele de necesitate, care se inchiriaza temporar persoanelor sau familiilor ale caror case au fost afectate serios de catastrofe naturale sau accidente ori care au fost demolate pentru realizarea de lucrari de utilitate publica. Totodata, acest tip de locuinte mai este accesibil persoanelor ale caror imobile trebuie reabilitate, iar acest lucru nu este posibil atat timp cat sunt ocupate. „Contractul de inchiriere se incheie de catre primarul localitatii sau de catre o persoana imputernicita de acesta, pe baza hotararii consiliului local, pana la inlaturarea efectelor care au facut inutilizabile locuintele”, este subliniat in actul normativ, sustine avocat Marius Coltuc.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>