Published On: mie, iun. 7th, 2017

Dumitru Oprea (PNL): „Presedintele Iohannis si diplomatia romaneasca pot detensiona relatiile SUA-UE”

Deputatul PNL Dumitru Oprea considera ca vizita presedintelui Iohannis in SUA reprezinta un moment in care Romania mizeaza pe maturitatea si competenta diplomatiei romanesti.

Intr-o declaratie politica sustinuta in plenul Camerei Deputatilor, parlamentarul iesean a aratat ca intalnirea dintre Klaus Iohannis cu Donald J. Trump vine intr-o perioada extrem de complicata la nivel international. Pe de o parte, actuala administraţie a SUA pare ca doreste un alt sistem de alianţe, in timp ce vestul Europei cauta o soluţie de securitate peste cadrul NATO. Pe de alta parte, Romania, ca membra NATO si a Uniunii Europene, semnatara a unui parteneriat strategic cu SUA, nu poate fi pusa sa aleaga intre UE si SUA.

Ca urmare, deputatul liberal a declarat ca Romania trebuie sa-si respecte angajamentele fata de toti partenerii externi, chiar si atunci cand intre acestia exista opinii diferite, cum sunt cele privind Acordul de la Paris si ultimele declaraţii ale presedintelui Trump.

„Retragerea SUA din Acordul de la Paris, precum si declaraţiile presedintelui Trump, genereaza, pe termen scurt, efecte la nivelul relaţiilor de putere in cadrul economiei globale si a politicilor de securitate. Insa, in ciuda unei etape complicate si imprevizibile in leadearship-ul american, acordul Romaniei pentru parteneriatul strategic nu este manifest doar in functie de administraţia de la Casa Alba, ci ilustreaza o puternica legatura intre SUA si statul nostru".

In finalul declaratiei, Dumitru Oprea considera ca diplomatia noastra are o sansa istorica de a interveni pentru a detensiona relatiile dintre SUA si UE.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>