Published On: mar, iun. 20th, 2017

Curtea Suprema de Justitie a decis: Politistii locali nu au dreptul sa amendeze soferii in trafic

Doar politistii rutieri au competenta sa aplice sanctiuni contraventionale soferilor, potrivit unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Prin urmare, politistii locali nu pot exercita aceste atributii, neavând dreptul sa-i ceara anumite documente soferului, a considerat Curtea in decizia de azi, sustine Reporterntv.ro.

Decizia a fost pronuntata in contextul in care Avocatul Poporului a cerut Curtii lamurirea acestei chestiuni, insa aceasta va deveni obligatorie pentru instantele de judecata numai de la data publicarii sale in Monitorul Oficial, noteaza avocatnet.ro.

"In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 si art. 105 pct. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (…) prin raportare la dispozitiile art. 7 lit. h) din Legea politiei locale nr. 155/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, doar agentul constatator din cadrul politiei rutiere are competenta de a solicita proprietarului sau detinatorului mandatat al unui vehicul comunicarea identitatii persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum si de a aplica sanctiunile contraventionale prevazute de lege, in cazul necomunicarii relatiilor solicitate", scrie in comunicatul de presa al ICCJ cu privire la decizia data azi.

Chestiunea trebuia lamurita pentru ca, asa cum arata Avocatul Poporului in actul de sesizare a ICCJ, au existat instante care au desfiintat procesele-verbale de contraventie facute de politistii locali, in timp ce altele au considerat ca acestea sunt perfect legale. De altfel, in textele de lege respective, sunt referiri exprese numai la politia rutiera, iar nu si la cea locala.

Singurii care au competenta pe Codul rutier in privinta faptelor din trafic sunt politistii rutieri, referirile facându-se doar la acestia. Acest lucru ar putea sa se schimbe insa, in viitor, deoarece la Parlament se afla in dezbatere un proiect de lege care vizeaza tocmai acest lucru: acordarea de competente in zona faptelor contraventionale comise de soferi si celor de la politia locala. La ora actuala, in baza Legii politiei locale nr. 155/2010, cei de la locala ar avea competente in acest domeniu, dar ele nu se regasesc si in Codul rutier.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>