Published On: joi, iun. 22nd, 2017

CCR RUPE GATUL NOII SECURITATI – Judecatorii nu mai pot condamna penal pentru abuz in serviciu daca legiuitorul nu stableste prag

Share This
Tags

CCR a motivat decizia pe pargul la abuz: "Curtea considera necesara instituirea unui prag al pagubei si circumstantierea vatamarii produse, elemente in functie de care sa se aprecieze incidenta sau nu a legii penale … Inca din 8 iulie 2016, in sarcina legiuitorului s-a nascut obligatia de a reglementa valoarea pagubei si gravitatea vatamarii."

Lovitura devastatoare pentru Noua Securitate, pentru "Binomul SRI-DNA" si pentru intregul aparat de propaganda al institutiilor de forta. Curtea Constitutionala a dat publicitatii, miercuri 21 iunie 2017, motivarea in cazul deciziei din 6 iunie 2017, in care a stabilit ca legiuitorul are obligatia de introduce pragul la abuz in serviciu, decizia luata dupa exceptia ridicata de avocatul Adrian Toni Neacsu in dosarul "Bombonica", in care vizat este liderul PSD Liviu Dragnea, dar si fosta sa sotie.

Motivarea CCR este cat se poate de axplicita. Curtea precizeaza cat se poate de clar ca din punctul sau de vedere este necesara instituirea unui prag al pagubei si circumstantierea vatamarii prin comiterea faptei, elemente in functie de care sa se aprecieze incidenta sau nu a legii penale, dar si ca legiuitorul avea inca din 8 iulie 2016, data la care CCR a dat prima decizie pe abuz in serviciu, obligatia de institui prag valoric.

Foarte important, CCR – atragand atentia ca si considerentele deciziilor Curtii sunt obligatorii, la fel ca dispozitivul – arata ca dispozitiile penale in vigoare sunt formulate in sens larg si in termeni vagi, astfel incat determina un grad sporit de impredictibilitate, ceea ce intra in contradictie cu prevederile Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. De asemenea, exista o contradictie si cu cerintele fundamentale ale principiului statului de drept, intrucat da nastere unor interpretari si aplicari arbitrare sau aleatorii.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>