Published On: mar, iun. 27th, 2017

Canicula pune stapanire pe Romania / 40 de grade la umbra

Meteorologii au emis doua noi atentionari de canicula, incepand de miercuri 28 iunie. Valul de caldura se va extinde treptat, iar disconfortul termic va fi in accentuare, de joi intrand in vigoare un COD PORTOCALIU in 5 judete din Sudul tarii.

Maine (28 iunie), este Cod Galben de val de caldura, disconfort termic. Potrivit ANM, miercuri, in Banat, Crisana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei si local in Transilvania, valul de caldura se va extinde, iar disconfortul termic va fi in accentuare. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unitati si local il va depasi usor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent intre 33 si 36 de grade (la umbra!), iar minimele nocturne vor fi de peste 20 de grade. ANM mai mentioneaza ca instabilitatea atmosferica va fi accentuata in cursul zilei de marti (27 iunie) in jumatatea de sud-est a tarii, iar miercuri (28 iunie), pe arii restranse, mai ales la munte, in est si sud-est. Astfel, vor fi intervale de timp cu averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului cu aspect de vijelie si caderi de grindina.

Joi, avem Cod Galben si Cod Portocaliu de intensificare val de caldura, disconfort termic accentuat.

In ceea ce priveste CODUL GALBEN, in cursul zilei de joi, 29 iunie, valul de caldura se va intensifica si va cuprinde cea mai mare parte a tarii. Disconfortul termic va fi accentuat – indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unitati. Se vor inregistra frecvent temperaturi maxime de 34…36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa in general peste 20 de grade, indeosebi in regiunile extracarpatice.

COD PORTOCALIU va fi in judetele Dolj, Olt si Teleorman si in zona joasa de relief a judetelor Caras-Severin si Mehedinti se vor atinge local maxime termice de 37-39 de grade si pe arii restranse de 40 de grade (la umbra!), iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. In regiunile nord-vestice si nordice, precum si la munte, mai ales in orele serii si ale noptii, instabilitatea atmosferica se va accentua si se vor semnala averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului cu aspect de vijelie si caderi de grindina.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>