Published On: mie, mai 31st, 2017

Statisca ingrijoratoare / Romania ocupa primul loc in Europa la numarul de decese in randul femeilor alcoolice

In aceasta perioada Stirileprotv.ro desfasoara campania “Alcoolismul – boala din pahar”. Potrivit ultimului studiu al acestora reiese o statistica ingrijoratoare care nu face cinste Romaniei. Tara noastra ocupa primul loc la numarul de decese in randul femeilor alcoolice.

Organismul femeii nu poate metaboliza mai mult de un pahar de vin pe zi. Alcoolul le doboara, asadar, extrem de usor. Sunt femei cu studii superioare, mame si bunici care au avut ghinionul sa devina alcoolice. Dar si norocul sa ajunga sa se interneze aici, cu ajutorul financiar al copiilor. Femeile de aici se simt vinovate in primul rand fata de cei carora le-au dat viata si pe care i-au crescut intr-un mediu toxic. I-au chinuit si continua sa o faca.

Pacienta: “Am simtit ca am alunecat inspre prapastie. La mine se trage de la nefericirea in familie, de cand m-am casatorit. Sotul este alcoolic de cand l-am luat, fara sa-mi dau seama. Credeam ca bea ocazional. Aveam 26 de ani si asa mi-am crescut copiii, tarata noaptea afara, alungata, scoasa afara cu tarnacoape sau alte minuni. Sau aruncata in piscine, in noiembrie. Asa mi-am dus viata de cand am nascut copiii pana am ajuns aici."

Alcoolul nu isi "alege" victimele

Psihiatrii atrag atentia ca sunt din ce in ce mai multe romance cu studii superioare si post-universitare care cad in capcana. Sunt asa-numitele carieriste, workoholice.

Este si cazul unei femei din Iasi care ocupa o functie importanta. O femeie frumoasa, in floarea varstei, care toata viata a invatat si a muncit, dar care a si baut mult. Consumul exagerat de alcool nu i se parea anormal, mai ales ca toata familia ei facea asta. Prima data, isi aminteste, s-a imbatat in clasa a saptea.

Pacienta: “Puteam sa bag mai multi barbati sub masa, daca imi puneam mintea. Am studii superioare si masterat. Cand am inceput sa beau, mi se parea totul ca-i normal, adica un fagas firesc al vietii din Romania. Urmam modelul: bem, facem scoala, facem serviciu si bem in continuu pana iesim la pensie. Daca avem si copil nu e treaba noastra, copilul trebuie sa mearga la scoala.”

Alcoolul i-a anesteziat atat ratiunea, cat si sensibilitatea. In prezent, insa, femeia e multumita ca sunt cinci ani de cand se tine departe de bautura. A facut asta cu ajutorul unui ONG: Asociatia Alcoolicilor in Recuperare din Iasi.

Este membru activ al grupului de sprijin si are un mesaj simplu pentru cei care cred ca sunt bautori "normali", cumpatati: “Sa stie ce e ala consum ocazional, sa nu-si creeze ocaziile. Ocaziile prea dese duc la un consum permanent si niciodata nu stii cand devii dependenta. Dependenta vine miseleste.”

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>