Published On: mar, mai 30th, 2017

SRI la un click distanta sa devina “Big Brother” cu acte in regula / La ce program se lucreaza

SRI a atribuit contractul SII Analitycs, in valoare de 31,5 milioane euro, firmelor Siveco Romania si Nova Tech Integrated Solutions SRL, au precizat reprezentantii institutiei pentru Mediafax.

Precizarile SRI vin dupa ce Romania Libera a dezvaluit informatia. Potrivit SRI, proiectul SII Analitycs, care include platforma electronica Big Data, “este destinat asigurarii unei capacitati superioare de analiza a bazelor de date ale principalelor institutii din Romania” si ca obiectivul sau este „de a spori considerabil viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente. Practic, in loc sa interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic si procedural, institutiile statului vor putea accesa informatiile integrat, rapid si eficient”. SRI arata ca acest sistem nu va colecta date noi, ci le va analiza pe cele existente, pe baza unor algoritmi.

Cu toate acestea, la lansarea licitatiei, patru organizatii neguvernamentale au trimis o scrisoare deschisa mai multor institutii nationale si europene, prin care cer anularea unui proiect al SRI, finantat din fonduri UE, despre care sustin ca ar fi unul "de supraveghere in masa", anunta APADOR-CH.

“Proiectul, numit "SII Analytics”, are un potential de supraveghere generalizata a intregii populatii a Romaniei – un adevarat sistem informatic Big Brother – fara a avea prevazuta vreo masura de garantare a drepturilor cetatenesti sau de limitare a accesului SRI sau al altor institutii publice la datele personale colectate si integrate in acest sistem, scapare ce incalca serios drepturile fundamentale", arata APADOR-CH si alte trei ong-uri, intr-un comunicat de presa.

Valoarea proiectului a fost estimata la 142,071 milioane de lei, reprezentand aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finantare din fonduri externe nerambursabile, anunta SRI in august 2016.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>