Published On: lun, mai 8th, 2017

Semne rele pentru Laura Kovesi: DNA a scos din sertar dosarul „RCS RDS – Dumitru Dragomir”

Parchetul i-a inculpat pentru mita pe fostii sefi ai RCS RDS, Ioan Bendei si Alexandru Oprea, si pe fostul presedinte LPF Dumitru Dragomir. Dosarul a zacut mai bine de 4 ani la DNA. Culmea, de la RCS RDS a luat bani fostul sot al sefei DNA, Eduard Kovesi, iar coordonatorul de marketing al companiei este Florin Nemes, cu care Laura Kovesi ar avea o relatie amoroasa.

florin_nemesSe intampla lucruri extrem de interesante care ar trebui sa o ingrijoreze pe sefa DNA Laura Kovesi. Dupa ani de zile, parchetul anticoruptie a scos de la sertar un dosar la fel de sensibil pentru doctorita Kovesi, precum dosarul „Transgaz”. Ne referim la dosarul „RCS/RDS – Dumitru Dragomir”, o cauza care priveste o companie considerata ca fiind apropiata de sefa DNA. Spunem asta in conditiile in care fostul sot al Laurei Kovesi, Eduard Kovesi, a luat bani de la aceasta societate, iar coordonatorul de marketing al RCS/RDS este Florin Nemes (foto), cel cu care preferata precupetelor din Piata Obor ar avea o relatie, informatie care nu a fost niciodata dezmintita de sefa DNA.

Iata ca dupa ce ani de zile a zacut prin sertare, dosarul „RCS/RDS – Dumitru Dragomir” a fost scos de la naftalina, procurorii dispunand inculparea sefilor companiei de cablu si a fostului presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. Declansarea acestui dosar vine intr-un moment in care scaunul Laurei Kovesi se clatina serios, dupa ce o tara intreaga are o imagine din ce in ce mai clara in legatura cu ce a insemnat de fapt asa-zisa lupta impotriva coruptiei si in legatura cu adevarata fata a sefei DNA. Tocmai de aceea, surse avizate sustin ca scoaterea pe piata a acestui dosar este un semn ca Laura Kovesi nu mai are multe zile la conducerea DNA si ca tot mai putini procurori din cadrul parchetului pe care il conduce ii mai recunosc autoritatea. De asemenea, se pare ca multi procurori DNA sunt speriati la gandul ca un apropiat audit al Ministerului Justitiei sau al Inspectiei Judiciare, ori unul extern cum a anuntat ministrul Tudorel Toader, i-ar putea prinde cu dosare grele tinute in sertar in nelucrare, in pofida existentei tuturor probelor de vinovatie.

Asadar, DNA a anuntat, vineri 5 mai 2017, punerea in miscare a actiunii penale fata de fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru luare de mita si complicitate la spalare de bani. In acelasi dosar, fostul administrator al RCS-RDS, Ioan Bendei, a fost inculpat pentru dare de mita si spalare de bani, iar Alexandru Oprea, fost director al RCS-RDS, pentru complicitate la dare de mita. De asemenea, aceeasi masura fost dispusa si fata de alte trei persoane, printre care si fiul lui Dumitru Dragomir, Bogdan Dragomir. Dosarul priveste o posibila luare de mita de catre Dumnitru Dragomir de la RCS-RDS, printr-un contract incheiat intre compania de cablu si un restaurant al fostului sef LPF. Mita ar fi fost data in schimbul acordarii catre RCS-RDS a contractului privind televizarea meciurilor de fotbal din Liga 1.

Iata comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pentru 60 de zile, incepand cu data de 05 mai 2017, fata de inculpatul

DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), sub aspectul savarsirii infractiunilor de:

-luare de mita,

-complicitate la spalare de bani.

De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectii:

BENDEI IOAN, la data faptelor administrator al unei companii se televiziune prin cablu, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:

-dare de mita,

-spalare de bani.

OPREA ALEXANDRU, la data faptei, directorul general si presedintele consiliului de administratie al aceleiasi companii de televiziune prin cablu, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la dare de mita,

DINEI MIHAI, la data faptelor, coordonatorul activitatii juridice a aceleiasi companii se televiziune prin cablu, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:

-complicitate la dare de mita,

-complicitate la spalare de bani.

BADITA FLORIN-BOGDAN, la data faptelor administrator al unei societati comerciale, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:

-complicitate la luare de mita

-spalare de bani,

BOGDAN-DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor, asociat unic al aceleiasi societati comerciale sub aspectul savarsirii infractiunilor de:

-complicitate la luare de mita,

-complicitate la spalare de bani,

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada aprilie 2009 – mai 2011, inculpatul Dumitru Dragomir, in calitate de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la suspectul Bendei Ioan, administrator al unei companii de televiziune prin cablu, in scopul atat de a indeplini cat si de a nu indeplini acte privitoare la indatoririle sale de serviciu precum si de a indeplini acte contrare acestora.

Banii respectivi, au fost pretinsi si primiti de inculpatul Dumitru Dragomir in contextul executarii, in perioada respectiva, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, incheiat la data de 08.04.2008 intre L.P.F. si consortiul constituit din doua societati comerciale, printre care si societatea administrata de suspectul Bendei Ioan.

Aceasta suma de bani a fost disimulata ulterior, sub forma unor plati facute in cadrul unui contract de asociere in participatiune incheiat intre o firma controlata de inculpatul Dumitru Dragomir si compania de televiziune prin cablu.

Concret:

In cursul anului 2008, la nivelul L.P.F. s-a organizat o licitatie avand ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competitiei Liga I 'PARTENER', in sezoanele competitionale 2008-2009, 2009-2010 si 2010-2011.

In urma desfasurarii licitatiei cu strigare, consortiul de firme mentionat anterior a fost declarat castigator, pretul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA).

In cursul anului 2009, in contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor conditii contractuale mai avantajoase. In aceste imprejurari, inculpatul Dumitru Dragomir, urmarindu-si interesul personal, intrevazut din iminenta neindeplinire a obligatiilor contractuale ale consortiului, a solicitat reprezentantilor companiei de televiziune prin cablu sa intre intr-un parteneriat de afaceri cu o firma pe care acesta o controla. Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir sa sustina interesele companiei de televiziune prin cablu la nivelul L.P.F., in legatura cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, intre societatea controlata de presedintele L.P.F., reprezentata de suspectul Badita Florin-Bogdan si compania administrata de suspectul Bendei Ioan s-a incheiat un contract de asociere in participatiune.

Continutul contractului a fost anume conceput de parti astfel incat sa creeze aparenta unei asocieri tipice si sa mascheze cat mai bine vointa lor reala interna, aceea de a da, respectiv de a lua mita. In baza acestui contract, in perioada 18.08.2009 – 10.05.2011, compania de televiziune prin cablu a platit societatii respective, in 27 de transe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).

In perioada 2015-2016, partile implicate in incheierea contractului de asociere in participatiune, au actionat pentru 'spalarea' si 'curatarea' sa de caracterul infractional, in scopul disimularii originii ilicite a acestuia. Astfel, au fost incheiate mai multe contracte, partile preocupandu-se exclusiv sa confere contractului de asociere in participatiune un caracter licit, in special in privinta sumei de 3.100.000 euro, platita in conditiile de mai sus. Aceste operatiuni, care s-au derulat pana in anul 2016, au condus in final la cumpararea de catre compania de televiziune prin cablu a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.

De mentionat este faptul ca, in acest demers infractional au fost implicate si celelalte persoane suspecte care au cunoscut detaliile acestui 'parteneriat', au redactat si au semnat diverse documente.

Inculpatului si suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 si 307 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale, respectiv punerea in miscare a actiunii penale reprezinta etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitati care nu pot, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>