Published On: mie, mai 31st, 2017

Sarbatoarea de Rusalii: Traditii, obiceiuri si superstitii / Cine nu va respecta sarbatoarea de Rusalii va avea de-a face cu lelele, spirite malefice

Pogorarea Duhului Sfant sau Rusaliile este sarbatoarea crestina care comemoreaza pogorarea Sfantului Spirit asupra ucenicilor lui Hristos si se celebreaza anual la 50 de zile dupa Inviere.

Se pare ca sarbatoarea Rusaliilor se tine diferit in functie de fiecare regiune a tarii. Astfel, in Moldova si Transilvania crestinii sarbatoresc Rusaliile timp de 3 zile, in Muntenia si Oltenia,  Rusaliile se intind pe o perioada de 7 zile, iar in Banat 8 zile.

In traditia romaneasca se spune ca cine nu va respecta sarbatoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoaca boala denumita popular “luat din Rusalii”.

La sate se pastreaza traditia conform careia credinciosii trebuie sa duca la biserica crengute de tei si nuc, pentru a fi sfintite. Cu aceste ramuri sfintite se vor impodobi, mai apoi, casele si icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. In unele zone, pe langa tei si nuc, credinciosii mai folosesc leustean, usturoi si pelin. De asemenea, oamenii obisnuiesc sa poarte in san sau in buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi “luati din Rusalii” sau pociti de catre Ielele neiertatoare.

O sarbatoare asa de mare si complexa, cum este cea a Rusaliilor, aduce cu ea o sumedenie de obiceiuri intalnite cu precadere in satele si orasele mai mici.

Dansul Calusarilor este un obicei intalnit mai ales in Oltenia, fiind considerat un joc tamaduitor, care aduce sanatate si noroc. Grupati in cete de cate 7-8, calusarii isi incep dansul a doua zi de Rusalii, mergand din casa in casa pentru a colinda si a alunga spiritele malefice. Oamenii obisnuiesc sa-i intampine pe calusari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apa si sare, uneori chiar si bani.

Un alt obicei specific Rusaliilor care se intalneste prin zonele ardealului poarta numele de “Impanatul boului”. Obiceiul consta intr-o procesiune ce se desfasoara pe ulitele satului, iar personajul principal este un bou impodobit cu fel si fel de ornamente din flori. Preotul are datoria de a-l sfinti cand alaiul ajunge in fata bisericii, dupa care va da de baut participantilor. La un moment dat boul va fi eliberat, iar o tanara fata va trebui sa-l stapaneasca si sa ocoleasca o masa de trei ori. Traditia spune ca acea fata se va casatori in anul ce urmeaza.

Pe langa multitudinea de traditii si obiceiuri, de Rusalii intalnim si o serie de superstitii, dintre acestea cateva mai cunoscute, sunt urmatoarele:

-In zilele de Rusalii nu e bine sa mergi la camp, pentru ca Ielele te pot prinde si pedepsi;

-De Rusalii nu se intra in vie, nu se merge in locuri pustii, pe langa paduri sau fantani fiindca te poti intalni cu spiritele rele;

-Cine lucreaza in ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinsteste si pretuieste cum se cuvine ziua;

-De la Rusalii timp de 9 saptamani nu se vor mai culege ierburi de leac;

-In ziua de Rusalii nu e bine sa te certi cu altii fiindca vei fi “luat din Rusalii”, etc.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>