Published On: mie, mai 17th, 2017

Romania, pe ultimul loc in UE in privina absolventilor de facultate din totalul populatiei active.

Romania se afla pe ultimul loc din UE in privinta ponderii absolventilor de invatamant superior din totalul populatiei active, situandu-se la nivelul de 15,1%, in conditiile in care media europeana este de 27,2%, conform Monitorului Social lansat de Friedrich-Ebert-Stiftung Romania.

Desi intr-o crestere semnificativa fata de momentul aderarii, in 2007, cand rata era de doar 9,9%, Romania se mentine sub tarile vecine, cum ar fi Bulgaria sau Ungaria.

Potrivit datelor statistice, principala explicatie a acestui fapt poate fi considerata lipsa de investitii facute in invatamantul superior, si la acest capitol tara noastra ocupand ultimul loc din UE, cu o proportie de doar 5% in PIB a cheltuielilor pentru aceasta ramura a invatamantului.

Romania se afla in situatia de a recupera un deficit istoric de absolventi de invatamant superior, datorita conditiilor de dinainte de Revolutie. La recesamantul din 1992, valoarea indicatorului privind persoanele cu studii superioare din randul populatiei active era de doar 5,8%, potrivit Gandul.

Cu toate acestea, ponderea absolventilor de invatamant superior este cea mai redusa din UE si in grupa de varsta 30-34 de ani, care a parcurs sistemul de invatamant superior dupa anul 2000: 25,6% din totalul populatiei de aceasta varsta a absolvit o institutie de invatamant superior, in timp ce media europeana este de 39,1%.

„Este posibil ca indicatorii privind stocul de invatamant superior sa fie afectati de fenomenul de „brain drain” – plecarea din tara a persoanelor cu pregatire superioara. Dar aceasta nu poate constitui explicatia principala, caci in Romania se acorda anual doar 10 diplome de absolvire pentru invatamant superior la 1000 persoane cu varste intre 15-64 ani, jumatate fata de Polonia si mult sub media UE. Asta inseamna ca „fabricile de diplome” au randament scazut”, se arata in Monitorul Social.

Potrivit datelor, principala explicatie a acestui fapt este ca invatamantul superior nu a beneficiat de investitii importante din partea statului, astfel ca proportia in PIB a cheltuielilor pentru invatamantul superior nu a depasit niciodata 5%, si aceasta fiind cea mai mica din Europa.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>