Published On: mie, mai 24th, 2017

Restrictia impusa de Codul rutier de a sofa cu dovada de conducere timp de 15 zile ar putea fi eliminata

Restrictia impusa de Codul rutier de a sofa cu dovada de conducere timp de 15 zile ar putea fi eliminata, conducatorii auto avand posibilitatea sa aleaga sa foloseasca dovada mai putine zile pentru a-si recupera permisul mai repede, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.

"Conducatorul auto poate depune dovada inlocuitoare a permisului de conducere la politia rutiera in orice zi din momentul eliberarii pana in a 15-a zi de valabilitate a dovezii inlocuitoare”, potrivit Legii de modificare a articolului 111 din OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, depus de deputatul PMP Petru Movila, la Senat.

Initiatorul proiectului de lege sustine ca perioada pentru care se elibereaza dovada de conducere trebuie sa fie flexibila, lasand la alegerea persoanei in cauza sa decida daca va folosi acest document timp de 15 zile sau daca va decide ca perioada de suspendare va curge exact din ziua in care i s-a ridicat permisul, urmand ca in 30 de zile sa inceapa demersurile pentru redobandirea carnetului de conducere, potrivit expunerii de motive a actului normativ.

“Indiferent de durata suspendarii permisului de conducere in functie de gravitatea faptei, de 30, 60 sau 90 de zile, se adauga si cele maxim 15 zile aferente eliberarii dovezii de conducere. Concret, daca un conducator a primit o suspendare de 30 de zile isi va putea recupera permisul de conducere, in mod concret, dupa 45 de zile (…) datorita faptului ca trebuie cumulate si cele maxim 15 zile obligatorii in care acesta poate conduce autovehiculul cu dovada, in conditiile in care, conform legii, suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se dispune dupa expirarea dovezii de conducere”, explica Petru Movila.

Deputatul PMP sustine ca regelmentarea din actualul Cod Rutier este “abuziva”, afirmand si ca in cele 15 zile in care poate circula cu dovada emisa de agentul constatator, conducatorul nu poate parasi tara, intrucat documentul nu este valabil pe teritorul celorlalte tari din UE.

Senatul este prima camera sesizata.

 

 

 

Sursa:mediafax.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>