Published On: lun, mai 15th, 2017

Noile tarife RCA

Pe 18 mai 2017, expira tarifele maxime pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), propuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), care au aparut in noiembrie 2016 in Monitorul Oficial. Noile tarife ar trebui sa fie adoptate prin lege, insa cum procedura mai dureaza, nu este exclusa o prelungire a plafonarii. Intre timp, potrivit surselor guvernamentale, se lucreaza la tarife noi, aproape identice, ba chiar mai mici la unele categorii de soferi.

Cadrul legal RCA, reprezentat de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 54/2016, stabilea ca asiguratorii RCA trebuie sa respecte, timp de sase luni, tarifele maxime pentru polite stabilite de ASF.

Noua lege RCA a fost aprobata de Senat si de comisiile de specialitate din Camera Deputatilor. Potrivit noii legi, preturile asigurarii obligatorii nu vor mai fi fixate prin lege, ci se vor baza pe un tarif de referinta calculat de ASF. Tariful de referinta nu va fi obligatoriu, dar sursele citate de profit.ro afirma ca normele ASF vor limita posibilitatea depasirii tarifului de referinta cu peste 50%.

Transportatorii si reprezentantii service-urilor auto au solicitat deja prelungirea cu trei sau sase luni a plafonarii existene, introduse de Guvernul Ciolos la presiunea acelorasi actori sociali. Premierul Grindeanu a dat asigurari, saptamana trecuta, ca nu exista riscul ca tarifele RCA sa explodeze, chiar daca plafonarea expira inainte de adoptarea noii legislatii.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>