Published On: vin, mai 12th, 2017

Nedepunerea formularului 200 – „Declaratiei privind veniturile realizate din Romania” in termenul legal se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 50 si 500 lei.

Declaratia 200 este formularul ANAF obligatoriu pentru contribuabilii care realizeaza venituri in afara celor provenind din salarii. Un numar de peste 600.000 de persoane, trebuie sa depuna declaratia 200 model 2015. Intre acestia amintim pe cei care au venituri din: profesii liberale (avocat, notar, expert etc) persoane fizice autorizate (PFA) venituri din brevete si inventii cedarea folosintei bunurilor (inchiriere imobil sau vehicul), activitati agricole unde venitul se stabileste in timp real alte activitati similare In urma completarii declaratiei, fiscul realizeaza si calcului impozitului aferent fiecarei persoane, pentru impunere.

O alta optiune pe care o au contribuabilii este aceea dea a dona 2% din impozitul astfel calculat, care oricum ar trebui platit statului, catre o entitate nonprofit la alegerea acestora, sprijinind astfel activitatile si proiectele ONG-urilor. In formularul de la linkul de mai sus sunt deja completate detaliile unui astfel de ONG si anume Fundatia Refresh, care este o organizatie cu activitati caritabile sustinute in ultimii ani, dupa cum se poate vedea si pe site-ul lor, in sectiunea corespunzatoare. Puteti opta catre un alt ONG, folosind formularele necompletate de pe site-ul ANAF sau de la sediile ANAF, completand campurile corespunzatoare cu detaliile organizatiei respective (nume, cod de inregistrare fiscala si cont bancar), scrie ziare.com.

Termenul de depunere al declaratiei 200 este data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului, conform Ordinului Presedintelui Agentiei Nationale de Administratie Fiscala (ANAF) nr. 3695/27.12.2016. Nedepunerea formularului 200 – „Declaratiei privind veniturile realizate din Romania” in termenul legal se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 50 si 500 lei.

Declaratia 200 se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in Romania, din:

a) activitati independente;

b) cedarea folosintei bunurilor, cu excepția veniturilor din arenda;

c) activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real;

d) piscicultura si/sau silvicultura;

e) transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar;

f) jocuri de noroc realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker;

g) alte surse, pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei.

Prin aceasta declaratie se comunica administratiei financiare rezultatul obtinut de persoana fizica care a desfasurat activitati indpemdnete in anul fiscal incheiat la 31 decembrie 2016.

Sursa:www.antena3.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>