Published On: vin, mai 5th, 2017

Membrii CSM nu au indraznit sa denunte protocolul secret incheiat in 2014 cu SRI

Comisia nr. 1 a decis sa mentina intelegerea prin care sistemul informatic al CSM se afla sub controlul SRI: „Comisia a apreciat, cu majoritate de voturi, oportunitatea mentinerii Protocolului incheiat intre Consiliul Superior al Magistraturii si Cyberint”. In schimb, Comisia CSM a decis ca protocoale incheiate cu alte institutii sa fie anulate.

ghena_ban_lujuIn urma cu o luna, Lumeajustitiei.ro a dezvaluit ca CSM are incheiat un protocol cu SRI, inca din 2014, din perioada in care Serviciul era condus de George Maior si generalul Florian Coldea, iar Consiliul de Adrian Bordea. Protocolul a fost incheiat de CSM cu Centrul National Cyberint, o entitate fantoma a SRI, o unitate militara fara personalitate juridica, infiintata printr-o Hotarare secreta a CSAT. Imediat dupa publicarea articolului de catre Lumeajustitiei.ro, au aparut reactii atat de la SRI, cat si de la CSM. Daca SRI a pretins ca nu are acces la baza de date a Consiliului si doar asigura securitatea informatica, presedinta CSM Mariana Ghena (foto stanga, alaturi de vicepresedintele CSM Cristian Mihai Ban) ne-a transmis printr-un raspuns oficial ca a dispus inca de la preluarea mandatului efectuarea unor analize cu privire la oportunitatea protocoalelor incheiate de CSM, inclusiv cu privire la protocolul semnat cu SRI. Analiza intr-adevar a avut loc, dar nimic nu s-a schimbat. Asta intrucat au existat anumiti membri ai CSM care nu au indraznit sa denunte protocolul secret incheiat cu SRI, hotarand ca este bine ca acesta sa fie in continuare valabil.

Decizia de mentinere a protocolului cu SRI a fost luata in Comisia nr. 1 a CSM – Legislatie si cooperare interinstitutionala, coordonata de judecatoarea Simona Marcu si din care fac parte urmatorii:

-judecatoarea Mariana Ghena, presedinta CSM;

-procurorul Cristian Mihai Ban, vicepresedinte CSM;

-judecatoarea Lia Savonea;

-judecatoarea Nicoleta Margareta Tint;

-judecatoarea Andrea Annamaria Chis;

-judecatoarea Evelina Oprina;

-judecatoarea Gabriela Baltag;

-judecatorul Bogdan Mateescu;

-procurorul Codrut Olaru;

-procurorul Nicolae Andrei Solomon;

Problema protocolului dintre CSM si SRI s-a discutat in sedinta din 2 mai 2017, cand Comisia nr. 1 a CSM, s-a hotarat ca este oportun ca intelegerea cu Serviciul Roman de Informatii sa continue. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi, existand membri ai Consiliului care s-au opus pastrarii protocolului cu SRI, protocol al carui continut este tinut la secret.

Iata minuta Comisiei nr. 1 CSM:

„Punct de vedere al DLDC (n.r. – Directia legislatie, documentare si contencios) referitoare la Protocolul privind cooperarea intre CSM si Centrul National Cyberint in domeniul securitatii informatice si de comunicatii

Comisia a apreciat, cu majoritate de voturi, oportunitatea mentinerii Protocolului incheiat intre Consiliul Superior al Magistraturii si Centrul National Cyberint”.

Hotararea adoptata in Comisia nr. 1 urmeaza sa fie supusa deciziei Plenului CSM. Este insa putin probabil sa asistam la o surpriza si in Plen sa se decida altfel si sa se dispuna renuntarea la protocolul cu SRI.

 

comisia_csm1

comisie_csm2

comisie_csm3

La alte protocoale se poate

Interesant este insa ca sunt situatii in care CSM a decis ca nu mai este nevoie de protocoalele incheiate cu alte institutii. Astfel, tot in sedinta din 2 mai 2015, Comisia nr. 1 a CSM a decis analizarea tuturor protocoalelor, existand deja cazuri in care s-a hotarat renuntarea la asemenea intelegeri:

„Nota DLDC cu privire la protocoalele incheiate de CSM cu alte autoritati, institutii sau organisme

Comisia a decis analizarea, in grupe de cate 10, a protocoalelor pentru care DLDC si-a exprimat opinia privind oportunitatea mentinerii acestora, in sedinte ulterioare. In ceea ce priveste protocoalele asupra carora s-a apreciat in nota DLDC ca nu este utila mentinerea, propuneri insusite de Comisie, se vor realiza demersurile necesare de catre compartimentele a caror activitate are legatura cu continutul protocolului respectiv”.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>