Published On: mar, mai 16th, 2017

”In scurt timp, Horia Colibasanu pleaca spre varful Everest. Horia, Romania e alaturi de tine. Iti tinem pumnii. Sa fii primul roman care ajunge pe Everest fara oxigen suplimentar”, a scris premierul Sorin Grindeanu pe Facebook.

Premierul Sorin Grindeanu a transmis marti, pe pagina sa de Facebook, un mesaj de sustinere pentru alpinistul Horia Colibasanu, care va porni in expeditie pe Varful Everest fara oxigen suplimentar si ajutorul serpasilor.

”In scurt timp, Horia Colibasanu pleaca spre varful Everest. Horia, Romania e alaturi de tine. Iti tinem pumnii. Sa fii primul roman care ajunge pe Everest fara oxigen suplimentar”, a scris premierul Sorin Grindeanu pe Facebook.

Horia Colibasanu a pornit, in luna aprilie, in cea mai performanta expeditie romaneasca pe Varful Everest, avand in vedere ca nu va folosi oxigen suplimentar si ajutorul serpasilor.

Potrivit unui comunicat de presa, transmis, miercuri, de reprezentantii alpinistului timisorean, Horia Colibasanu a ajuns in tabara de baza avansata, in muntii Himalaya, aflata la 6.400 metri altitudine, de unde va incepe organizarea ascensiunii spre varf. Aceasta este programata sa aiba loc peste aproximativ patru saptamani.

Conform ultimelor testari pe care le-a facut in tabara de baza, conditia fizica a sportivului este foarte buna.

„Am ajuns in tabara de baza avansata de unde incepe organizarea pentru ziua/zilele de varf. O sa ma aclimatizez aici in urmatoarea perioada, voi face aproape zilnic urcari pentru antrenament si o sa mai cobor in tabara de baza inainte de ziua de varf ca sa ma odihnesc. Pentru mine este foarte important acum sa aflu care sunt expeditiile mai mari, cu serpasi si in care se foloseste oxigen suplimentar, ca sa organizez plecarea spre varf inaintea acestora. Eu neavand oxigen si ajutor suplimentar e important sa nu fiu in coada expeditiilor pentru ca expunerea la aceasta altitudine imi va consuma resursele. Impreuna cu Ralf Dujmovits, pentru ca amandoi urcam in aceleasi conditii de performanta, o sa pregatim plecarea si o sa discutam cum abordam traseul. Ma simt bine si sunt increzator in obiectivul din acest an”, a spus Horia Colibasanu.

Referitor la traseu, alpinistul timisorean a mentionat ca va avea in total patru tabere intermediare la mare inaltime.

„In aceste tabere ne odihnim si ne alimentam. Chiar mi-am propus sa-mi fac un ceai in ultima tabara, la 8.300 de metri. Nu pentru ca suna grozav, ci pentru ca trebuie sa ma incalzesc si sa ma hidratez”, a precizat Horia Colibasanu.

Horia Colibasanu este cel mai performant alpinist din istoria Romaniei, avand in prezent in palmares ascensiuni de succes pe sapte din cele 14 varfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>