Published On: joi, mai 4th, 2017

Decizie inteleapta: CSM a refuzat sa fie partas la mizeria facuta judecatoarei Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea

Actiunea disciplinara impotriva judecatoarei a fost respinsa. Repercusiunile au fost declansate dupa ce Florica Roman a indraznit sa ceara arestarea ambasadorului SUA Hans Klemm: “Se impune punerea in discutie a pericolului pentru ordinea publica pe care l-ar reprezenta lasarea in libertate.”

Hans KlemmIata o decizie inteleapta luata de CSM, care nu a dorit sa fie partas la mizeria facuta judecatoarei Florica Roman, de la Curtea de Apel Oradea, cea care a devenit subiectul unei anchete disciplinare dupa ce a indraznit sa faca plangere la DNA si sa ceara arestarea ambasadorului SUA la Bucuresti Hans Klemm (foto). Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a respins, joi 4 mai 2017, actiunea Inspectiei Judiciare impotriva judecatoarei Florica Roman.

Actiunea disciplinara exercitata impotriva judecatoarei Florica Roman a privit posibila comitere a abaterii disciplinare prevazuta de art. 99 lit. a) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Este vorba despre “manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”. Demersul Inspectiei a picat insa in Sectia pentru judecatori in materie disciplinara. Totusi, deciza de respingere a actiunii disciplinare nu a fost luata in unanimitate, ci cu majoritate de voturi, ceea ce inseamna ca in CSM exista judecatori care mor de grija “guvernatorului Romaniei” si care vegheaza ca nu cumva acesta sa fie deranjat in vreun fel.

Iata minuta Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a CSM:

„Cu majoritate,

Respinge actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Roman Florica – judecator in cadrul Curtii de Apel Oradea, pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

florica_roman_csmCumparare si trafic de influenta

Repercusiunile impotriva judecatoarei au fost declansate dupa ce, in mai 2016, Roman a anuntat pe blogul personal, floricaroman.wordpress.com, ca a formulat plangere penala la DNA impotriva ambasadorului SUA la Bucuresti, Hans Klemm, pentru cumparare de influenta, si impotriva fostului presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, pentru trafic de influenta. Judecatoarea Roman preciza ca se impune chiar arestarea celor doi, caci lasarea lor in libertate s-ar putea crea in societate temerea ca Justitia nu functioneaza.

Florica Roman a explicat ca a initiat acest demers dupa ce Hans Klemm si Valeriu Zgonea ar fi recunoscut ca si-au folosit influenta pentru a promova si urgenta adoptarea unor legi dorite de SUA: „Faptele lui Valeriu Zgonea de a-si folosi influenta data de functia detinuta asupra membrilor Camerei Deputatilor, pentru a promova si urgenta adoptarea unor legi, sustinute de SUA, in schimbul unor foloase necuvenite constand in cresterea influentei sale publice si politice, cu scopul de a fi mentinut in functia de Presedinte al Camerei Deputatilor, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de trafic de influenta, prevazut de art. 291 Cod penal, (…) faptele lui Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, de a-si folosi prestigiul si influenta pe care o are in Romania, vizitandu-l pe numitul Valeriu Zgonea la sediul Camerei Deputatilor si participand la conferinta de presa comuna, prin acestea transmitand public ca il sustine in pozitia de Presedinte al Camerei Deputatilor, in contra partidului care l-a desemnat, in schimbul exercitarii influentei acestuia asupra deputatilor pentru ca a sustinut si urgentat votarea unor legi sustinute de ambasador, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de cumparare de influenta, prevazut de art. 292 Cod penal”.

De asemenea, Florica Roman avertiza in legatura cu influenta pe care Hans Klemm si Valeriu Zgonea ar avea-o asupra institutiilor publice, inclusiv asupra DNA. In acelasi timp, judecatoarea de la Curtea de Apel Oradea mai facea o precizare extrem de impotranta, si anume ca prin demersul sau a dorit sa arate „cat de usor se pot construi 'compuneri' penale in sezonul denunturilor”, si „cat de usor este sa vorbesti despre 'egalitate in fata legii' cand te bucuri de imunitate deplina”.

SURSA LUJU.RO

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>