Published On: mar, mai 23rd, 2017

Comisia Europeana cere eliminarea spagii la doctor

Acesta este unul dintre capitolele la care Romania este criticata de catre Comisia Europeana in ultimele recomandari specifice de tara, ce au fost facute publice luni. Comisia mai cere Romaniei si egalizarea varstei de pensionare la barbati si femei.

Care sunt aspectele reclamate de catre Comisia Europeana si capitolele unde Romania nu a facut progrese in pofida recomandarilor de anul trecut:

Medicina: S-au realizat unele progrese in reducerea platilor informale din sistemul de sanatate si progrese limitate in cresterea disponibilitatii serviciilor de ingrijire medicala ambulatorie (…) sistemul medical este afectat de ineficienta, accesibilitate limitata si coruptie. In 2016 au fost lansate noi initiative pentru a imbunatati eficienta din punctul de vedere al costurilor si integritatea sistemului medical. Cu toate acestea, in absenta unei strategii privind forta de munca in sistemul de sanatate, accesul la asistenta medicala este limitat din cauza deficitului de cadre medicale, zonele rurale fiind cele mai afectate.

Nivelurile constant scazute de finantare si dependenta excesiva de asistenta medicala spitaliceasca limiteaza accesul universal la ingrijire de calitate si afecteaza eficienta sistemului de sanatate. In pofida masurilor de politica recente, coruptia ramane larg raspandita, afectand calitatea serviciilor de sanatate publica. Micsorarea platilor informale in sistemul medical a fost una dintre sarcinbile trasate Romaniei anul trecut, iar Comisia noteaza ca Romania a facut doar ”unele progrese”.

Saracia: este in scadere, dar persista inegalitati mari in materie de venituri. Romania are unul dintre cele mai ridicate niveluri de inegalitate a veniturilor din UE si aceasta inegalitate este in crestere, partial din cauza reducerii efectelor de redistribuire ale sistemelor fiscale si de transferuri. Desi rata saraciei este in scadere, saracia si excluziunea sociala persista in randul tinerilor, familiilor cu copii, persoanelor cu handicap, romilor, populatiei rurale si persoanelor inactive.

Nivelul saraciei ramane printre cele mai ridicate din UE. Situatia persoanelor afectate de saracie s-a imbunatatit , iar numarul persoanelor afectate de o stare materiala extrem de precara a scazut in mod semnificativ in ultimii ani. Cu toate acestea, romii si copiii raman categorii deosebit de afectate de saracie sau de excluziune sociala. Riscul este ridicat si in cazul persoanelor inactive.

Rezultatele din domeniul educatiei si al sanatatii raman nesatisfacatoare, in special pentru categoriile cele mai afectate de saracie si excluziune sociala. Un nivel scazut de instruire si de sanatate ingreuneaza, la randul sau, capacitatea de insertie profesionala. Inegalitatea veniturilor este in crestere si are unul dintre cele mai ridicate niveluri din UE. Inegalitatea veniturilor disponibile a crescut progresiv din 2012, inregistrandu-se un ecart extrem de important in 2015. Cei mai bogati 20 % au un venit de peste opt ori mai mare decat venitul celor mai saraci 20%, un raport semnificativ mai mare decat media UE. Exista, de asemenea, diferente mari intre regiuni si un decalaj profund intre mediul urban si cel rural.

Mediul de afaceri: S-a imbunatatit, dar persista unele deficiente. Acestea privesc infrastructura (drumuri), sarcina administrativa, eficienta pietei fortei de munca, de sanatate si de educatie.Problemele legate de coruptie si de guvernanta in sectorul public se numara printre principalele incercari cu care se confrunta mediul de afaceri.

Dezvoltarea comertului electronic: Este ingradita de lipsa de protectie a consumatorilor. Desi comertul electronic ar putea fi o poarta de acces catre noi piete si catre oferte mai ieftine, rata de participare la tranzactii online a consumatorilor (12 % in Romania, fata de 55 % in UE) si a IMM-urilor din Romania (7 % fata de 17 % in UE) ramane una dintre cele mai scazute din UE. In pofida progreselor inregistrate in ultimii 2 ani, conditiile nefavorabile consumatorilor raman un obstacol. Proportia romanilor care semnaleaza clauze contractuale abuzive si costuri neprevazute impuse de comerciantii cu amanuntul este de doua ori mai mare comparativ cu a altor europeni. De asemenea, prevalenta practicilor comerciale neloiale este mai mare decat media UE. Asigurarea efectiva a respectarii normelor in mediul digital este in continuare ingradita de capacitatea slaba a institutiilor responsabile cu asigurarea respectarii legislatiei.

Coruptie: Aceasta persista la toate nivelurile si ramane un obstacol in calea desfasurarii de activitati economice. Coruptia este recunoscuta pe scara larga drept o problema majora in Romania, dupa cum se arata cu regularitate in sondajele de perceptie. Problemele legate de coruptie si de guvernanta in sectorul public se numara printre principalele incercari cu care se confrunta mediul de afaceri, incetinind cresterea economica. Ireversibilitatea progreselor realizate in lupta impotriva coruptiei a fost recent periclitata. Bilantul rezultatelor obtinute de Romania sugereaza caracterul ireversibil tot mai pronuntat al reformelor, in conditiile in care au fost instituite o serie de garantii interne menite sa impiedice o inversare brusca a acestei evolutii. Cu toate acestea, la 31 ianuarie 2017, in cadrul unei proceduri de urgenta, Guvernul a adus o serie de modificari Codului penal care afecteaza lupta impotriva coruptiei. Desi aceste modificari au fost abrogate printr-o ordonanta de urgenta ulterioara, emisa de Guvern la 5 februarie a.c., ambele ordonante sunt in curs de examinare in cadrul Parlamentului. Astfel de initiative risca sa puna sub semnul intrebarii progresele deja realizate in ultimii 10 ani in acest domeniu.

Potentialul fortei de munca: In 2016 au fost initiate reforme ample, insa potentialul neutilizat al fortei de munca limiteaza cresterea economica. Serviciul public de ocupare a fortei de munca a fost consolidat, iar politicile active privind piata fortei de munca sunt in prezent mult mai bine orientate catre grupurile inactive. Cu toate acestea, ocuparea fortei de munca si ratele de activitate in randul femeilor, persoanelor slab calificate, tinerilor, persoanelor cu handicap si romilor raman sub media UE. Rata scazuta a somajului este, prin urmare, insotita de una dintre cele mai ridicate rate de inactivitate din UE. Munca fara forme legale continua sa fie larg raspandita, ceea ce determina, de asemenea, o reducere a ofertei de forta de munca si a veniturilor fiscale. Nu au fost inca adoptate prevederi de egalizare completa a varstei de pensionare pentru femei si barbati.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>