Published On: mie, mai 24th, 2017

Ce drepturi si obligatii avem in fata unui politist local?

Recent pe pagina de Facebook “Politistii au umor”, administratorul paginii care lucreaza in cadrul Politiei sustine ca in ultima perioada  a primit tot mai multe intrebari referitoare la ce drepturi si obligatii are un cetatean in fata unui politist local. Mai jos puteti observa ce a scris respectivul despre cele mai intalnite situatii cu care se confrunta cetatii:

1. ARE VOIE SA-MI EFECTUEZE SEMNAL DE OPRIRE UN POLITIST LOCAL IN TRAFIC?

Raspunsul este destul de ambiguu, desi nu ar trebui sa fie asa. Localii va pot efectua semnal de oprire in trafic DOAR ATUNCI CAND: 1. dirijeaza circulatia, 2. ati patruns pe un drum cu accesul interzis, 3. incalcati normele legale privind masa maxima admisa. Aceste aspecte le regasiti la art. 7 din legea 155/2010. Orice alta oprire, pentru alte aspecte, exced competentei acestora si intra sub incidenta legii penale.

2. CE MI SE POATE INTAMPLA DACA NU OPRESC LA SEMNALUL UNUI POLITIST LOCAL?

Desi nu recomand acest lucru, din punct de vedere juridic nu vi se poate intampla nimic. Politistii locali nu au competenta materiala in a va suspenda permisul de conducere pentru faptul ca nu opriti la semnalul acestora. Repet: nu recomand acest lucru.

3. CE DOCUMENTE ARE VOIE SA IMI SOLICITE UN POLITIST LOCAL?

Un local nu va poate solicita alt document, in afara de cartea de identitate, nu are voie sa va retina documente, nu are voie sa va solicite asigurarea obligatorie, certificatul de inmatriculare, rovinieta, sau alte documente care va privesc pe dvs. sau autoturismul condus.

4. POATE UN LOCAL SA-MI APLICE SANCTIUNI PENTRU CA NU FOLOSESC CENTURA DE SIGURANTA, PENTRU CA VORBESC LA TELEFON, PENTRU CA AM APLICATA FOLIE FUMURIE PE GEAMURILE AUTOTURISMULUI, PENTRU CA NU AM COMUNICAT DATELE PERSONALE IN TARFIC?

Nu! Politia locala poate aplica sanctiuni doar pentru opriri, stationari, circulatia pe sectoare de drum cu accesul interzis, masa agabaritica si trafic pietonal. Orice alta sanctiune poate fi aplicata DOAR DE POLITISTII RUTIERI DIN CADRUL POLITIEI ROMANE.

5. SUNT OBLIGAT SA MA LEGITIMEZ LA CEREREA UNUI POLITIST LOCAL? DACA NU MA LEGITIMEZ, ARE VOIE SA FOLOSEASCA FORTA SI SA MA CONDUCA LA SEDIU?

Da, sunteti obligati sa va legitimati in fata unui politist local cu cartea de identitate sau orice alt document care poate folosi la stabilirea identitatii. De asemenea acestia au voie, prin prisma prevederilor art. 20, lit f si h din legea 155/2010, sa foloseasca forta si sa va conduca la sediu in vederea identificarii proportional cu starea de fapt care justifica utilizarea acesteia, in cazul nerespectarii dispozitiilor pe care le-a dat in exercitarea atributiilor de serviciu.

6. AU VOIE POLITISTII LOCALI SA-SI INSCRIPTIONEZE AUTOTURISMELE SAU UNIFORMELE CU INSCRIPTIILE ”POLITIA LOCALA RUTIERA, POLITIA, INTERVENTIE RAPIDA”?

NU! Au voie sa-si inscriptioneze pe uniforme doar ”Politia Locala” iar pe autoturismele de serviciu ”Politia locala Adjud” de ex.

7. AU VOIE SA FOLOSEASCA GIROFAR ROSU ALBASTRU POLITISTII LOCALI?

NU! Au dreptul sa-si monteze doar o rampa luminoasa si acustica, care sa utilizeze DOAR LUMINA DE CULOARE ALBASTRA!

8. AU VOIE POLITISTII LOCALI SA PATRUNDA IN TRAFIC PE CULOAREA ROSIE A SEMAFORULUI, FOLOSIND RAMPA LUMINOASA?

NU! AUtoturismele localilor nu sunt prevazute la art.32 din OUG 195/2002 ca fiind autospeciale cu regim prioritar.

9. SUNT OBLIGAT SA OPRESC LA VEDEREA UNUI AUTOTURISM AL POLITIEI LOCALE CARE ARE IN FUNCTIUNE RAMPA LUMINOASA? ARE VOIE UN POLITIST LOCAL SA-MI FACA SEMNAL DE OPRIRE FOLOSIND RAMPA LUMINOASA?

Nu! NU sunteti obligat sa opriti, iar localii nu au voie sa efectueze semnal de oprire din autoturismele de serviciu sau folosind rampa luminoasa!

10. CUM AR TREBUI SA ARATE UN AUTOTURISM AL POLITIEI LOCALE CARE SA RESPECTE PREVEDERILE LEGALE?

In fotografie, aveti exemplificat un autoturism al localilor care respecta legislatia.

11. CE POT SA FAC ATUNCI CAND CONSTAT CA UN POLITIST LOCAL SE RECOMANDA IN TRAFIC CA FIIND ”POLITIST RUTIER, DIN CADRUL BRIGAZII RUTIERE, DIN CADRUL POLITIEI ROMANE”?

Va puteti adresa Parchetului cu plangere penala sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu si uzurpare de calitati oficiale.

12. CE POT SA FAC ATUNCI CAND CONSTAT CA UN POLITIST LOCAL IMI SOLICITA MITA PENTRU A NU APLICA O SANCTIUNE PENTRU CARE ARE SAU NU COMPETENTA?

Puteti sesiza colegii de la Directia Generala Anticoruptie la nr. de telefon gratuit 0800 806 806 la orice ora.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>