Published On: lun, mai 22nd, 2017

Braila se poate transforma intr-un focar de rabie

Intr-o perioada in care in municipiul Braila apar tot mai multi maidanezi, Gicu Dragan, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila vine cu o veste ingrijoratoare. Acesta sustine ca in ultimii trei ani, cainii de pe raza municipiului Braila, din gospodariile sau apartamentele populatiei, nu au mai fost vaccinati antirabic, motiv pentru care riscul aparitiei turbarii este foarte mare, iar Braila se poate transforma intr-un focar. Daca s-ar ajunge in aceasta situatie rabia s-ar transmite rapid si la cainii fara stapan, care nu-s putini, din municipiu. Din anul 2014 pana in prezent nu s-au mai realizat campanii de vaccinare impotriva rabiei, deoarece in municipiu nu exista un medic veterinar de circumscriptie.

“Circumscriptia Braila nu are un medic veterinar desemnat oficial, in conditiile in care s-a scos de mai multe ori la licitatie acest serviciu dar nu s-a prezentat nimeni. Lipsa de interes a medicilor veterinari este de inteles, in contextul in care aici principala activitate din care se poate scoate profit este axata pe vaccinarea si microciparea cainilor. In rest, avem inregistrate ca animale domestice doar 50 de vaci, 300 oi si capre, 68 de cai. Costurile vaccinarii antirabice sunt acoperite de stat, dar problema este ca brailenii care au caini in gospodarii refuza sa plateasca microciparea acestora, desi costa doar 10 lei per exemplar. In aceste conditii, medicii veterinari nu sunt interesati sa preia circumscriptia din municipiu. Totusi, vaccinarea antirabica si microciparea cainilor trebuie neaparat facuta anul acesta, iar conform legii, daca intr-o localitate nu exista cabinet veterinar de circumscriptie, se poate apela la un cabinet de circumscriptie dintr-o localitate invecinata. Medicii din Frecatei, Marasu si Casasu au refuzat sa colaboreze, in schimb am gasit intelegere la Silistea, la dna. doctor Elena Izvoreanu, care a fost de acord sa se ocupe, cu echipa dumneaei, de microciparea si vaccinarea antirabica a cainilor cu stapan din municipiu. Vaccinarea poate fi facuta, tot gratuit, si pisicilor”, a spus directorul Dragan pentru Obiectiv Vocea Brailei.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>