Published On: mie, apr. 26th, 2017

Ultimatum dat de CEDO Romaniei pentru a rezolva situatia din inchisori, in caz contrar va primi o amenda uriasa

Conditiile de detentie din penitenciarele din Romania contravin Conventiei Europene pentru Drepturile Omului si arata o disfunctionalitate structurala care necesita adoptarea de masuri generale de catre stat, a decis marti CEDO, potrivit Stirileprotv.ro.

Romania are la dispozitie sase luni pentru a stabili un calendar de rezolvare a situatiei din inchisori, in caz contrar va fi amendata cu 80 de milioane de euro. Mai mult, CEDO a decis ca Romania trebuie sa plateasca, in total, 16.000 de euro despagubiri morale si 1.850 de euro cheltuieli de judecata, dupa ce instanta europeana a fost sesizata de Daniel Arpad Rezmives, Laviniu Mosmonea, Marius Mavroian si Iosif Gazsi in legatura cu conditiile din inchisorile din Romania. Astfel, Remives si Gaszi vor primi despagubiri in valoare de 3.000 de euro fiecare, iar Mavroian si Mosmonea cate 5.000 de euro fiecare. in plus, Mosmonea va primi 1.850 de euro pentru cheltuieli de judecata.

CEDO cere Romaniei sa implementeze masuri care sa diminueze supraaglomerarea din inchisori si sa amelioreze conditiile de detentie. Instanta lasa statului dreptul de a stabili ce demersuri concrete trebuie sa faca pentru a rezolva problemele, precizand, insa, ca, daca statul nu poate garanta fiecarui detinut conditii de detentie conforme Articolului 3 din Conventie, atunci recomanda reducerea numarului de persoane din penitenciare.

”Decizia ne obliga ca in cele sase luni sa venim cu un plan concret agreat si de Consiliul de ministri, dar si de Guvernul Romaniei, astfel incat problema semnalata de catre CEDO sa inceapa sa fie rezolvata, pentru ca aceasta decizie vine ca urmare a problemelor existente in penitenciarele din Romania. Deci, urmare a acestor probleme, avem aceasta decizie care ne da un termen de sase luni, in care sa venim cu aceste masuri. Sunt convins ca va veni in ritmul potrivit cu acest plan de masuri, astfel incat in cele 6 luni sa reusim sa aprobam acest plan, sa facem pasi concreti si pana la urma sa facem in sase luni lucruri care trebuiau facute in ultimii 26 de ani. (…) Avem timp in cele sase luni sa facem acest plan extrem de bine asezat. Masurile respective trebuie sa fie parte a acestui plan, urmand perioada de implementare. Dar vreau sa fie foarte bine asezate si tocmai acesta a fost rostul discutiei mele cu domnul ministru Toader. E timp suficient sa facem acest plan de masuri, sa luam masuri concrete, nu doar sa facem acest plan si sa aratam ca suntem determinati in a respecta si subliniez in a respecta decizia CEDO si a imbunatati conditiile din penitenciare, care, iata, nu sunt inventii, nu sunt lucruri spuse doar de catre unii si altii, ci azi s-a dovedit ca sunt lucruri extrem de grave”, a declarat premierul Grindeanu.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>