Published On: vin, apr. 21st, 2017

Sevil Shhaideh, la Braila: “Investitii, descentralizare si asigurarea resurselor financiare la nivel local”

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltarii regionale, administratiei publice si fondurilor europene s-a intalnit vineri, 21 aprilie 2017, cu reprezentantii administratiei publice locale din judetul Braila. Intalnirea a fost urmata de o conferinta de presa.

Temele abordate in cursul intalnirilor cu autoritatile locale au vizat sursele de finantare a proiectelor locale de dezvoltare, masurile cuprinse in actualul program de guvernare si prioritatile Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE)  pentru acest an.

Discutiile au inclus programele europene (in mare parte gestionate de MDRAPFE) care pot finanta proiectele de dezvoltare locala: Programul Operational Regional, programele de cooperare teritoriala, Programul Operational Capacitate Administrativa, Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Infrastructura Mare s.a., ca si sursele de finantare de la bugetul de stat, prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL).

“In judetul Braila, pentru a doua etapa a PNDL avem solicitari de peste 800 de milioane lei, din care estimam ca se vor primi 600 si ceva de milioane de lei, suma foarte importanta pentru judetul dvs. In total, pentru PNDL, primariile si consiliile judetene au depus peste 12.000 de cereri de finantare, in valoare de peste 70 de miliarde de lei, mult peste bugetul alocat: 6,6 miliarde euro, credite de angajament si 22,2 milioane euro, credite bugetare. MDRAPFE a inceput etapa de evaluare a investitiilor propuse, din care vor fi selectate in jur de 9.500: intre prioritati, finantarea investitiilor in localitatile care nu au fost eligibile pentru programele europene si corelarea surselor de finantare disponibile, pentru evitarea dublei finantari. Ne dorim sa finantam in jur de 2.500 de crese si gradinite, 2.000 de scoli care au nevoie de autorizatie de functionare sau autorizatie de incendiu si 5.000 de obiective in infrastructura de baza — apa, canal, dispensar”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

A doua etapa a PNDL are trei componente: modernizarea satului romanesc, regenerarea urbana a municipiilor si oraselor si infrastructura la nivel judetean.

In perioada 2015-2019, judetul Braila are 71 de obiective de investitii incluse in PNDL, in valoare totala de peste 370 de milioane de lei (v. Lista obiectivelor de investitii finantate in perioada 2015–2019  – stadiul la 29.03.2017).

Prioritare pentru MDRAPFE, pe langa finantarea celor 9.500 de obiective de investitii prin PNDL, sunt si constructia a 1500 de locuinte pentru tineri si a 30 de camine studentesti si reabilitarea Stadioanelor Steaua, Arcul de Triumf, Rapid si Dinamo. Eforturile se concentreaza, in acelasi timp, pe obtinerea acreditarii autoritatilor de management ale programelor europene gestionate de MDRAPFE si lansarea apelurilor de proiecte planificate pentru acest an,  achitarea fara intarziere a facturilor beneficiarilor si asigurarea finantarii pentru contributia beneficiarilor – autoritati publice locale la proiectele in curs.

Pe partea administrativa, accentul a fost pus pe necesitatea demararii procesului de descentralizare, prin  transferul competentelor de la nivel central la nivel local, in domeniile: agricultura, cultura, turism, mediu, sanatate, educatie-activitati extrascolare, tineret si sport. si pe definitivarea Codului administrativ, cu participarea structurilor asociative ale sectorului public local.

Intalnirea face parte din seria de vizite in teritoriu ale viceprim-ministrului Sevil Shhaideh, ca raspuns la invitatia autoritatilor publice locale, pentru intensificarea dialogului si a colaborarii intre administratia centrala si cea locala. 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>