Published On: lun, apr. 24th, 2017

O familie de tigani a incercat sa faca chef cu lautari in cimitirul “Sf. Constantin”

Chef mare, fum si gratare incinse printre morminte, luni, de Pastele Blajinilor, zi in care in mod traditional, se da de pomana pentru sufletele celor adormiti.

O scena asemanatoare a avut loc si la Braila, desi Primaria a interzis gratarele si muzica in cimitire. Mai multe persoane au incercat sa pastreze traditia si sa duca lautarii la locul de veci al defunctilor. O familie de rromi a intrat in cimitirul “Sf. Constantin” cu boxele, statia si un lautar. Acestia au fost avertizati de Politia Locala si instiintati ca amenda poate ajunge la 1000 lei. Rromii au incercat sa obtina aprobare de la autoritati, dar cererea acestora a fost respinsa.

Alte incidente nu au fost inregistrate, cei mai multi credinciosi comemorand memoria inaintasilor, conform traditiei, cu pachete pentru pomana din care nu au lipsit cozonacul si ouale rosii.

Pastele Blajinilor este o sarbatoare populara si nu are o randuiala specifica in tipicul bisericesc. Aceasta zi, numita si Pastele Mortilor sau Pastele Mic, se sarbatoreste, conform traditiei, in prima luni din a doua saptamana de dupa Inviere.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>