Published On: joi, apr. 27th, 2017

Judecatoarea Mariana Ghena dezminte acuzatiile ministrului Tudorel Toader, care a dat vina pe CSM pentru intarzierea Legilor Justitiei

"Ministrul a fost periodic informat, domnia sa exprimandu-si acordul pentru prelungirea termenului… Referitor la afirmatia ministrului privitoare la exercitarea prerogativei de initiativa legislativa de catre CSM, nici in mod formal, nici in mod informal, nu au fost initiate discutii sau consultari pe aceasta tema."

mariana_ghena_tudorel_toader_foto_luju"Nu stiu daca fac bine, spunand public, sau nu, dar probabil ca adevarul trebuie spus, chiar daca uneori nu ne convine. Proiectul de lege privind legile justitiei 303, 317 a fost initiat de catre domnul ministru Florin Iordache. In ianuarie a fost trimis la CSM, pentru ca tine de justitie. Dupa trei amanari succesive, nici astazi cand vorbim, CSM nu ne-a trimis propunerile, observatiile dansilor si de maine (n.red. – 24 aprilie 2017) vom trece la finalizarea proiectului de lege, fara sa mai asteptam CSM-ul". Declaratia de mai sus apartine ministrului Justitiei Tudorel Toader si a fost facuta in data de 23 aprilie 2017, in timpul unei interventii telefonice la o emisiune a postului de televiziune Antena 3 cu scopul de a justifica faptul ca nici in prezent Ministerul Justitiei nu a finalizat proiectele de modificare a Legilor Justitiei. Tot atunci, ministrul Justitiei Tudorel Toader a mai afirmat, cu titlu de dezvaluire, ca CSM a propus sa aiba iniativa legislativa.

Declaratiile ministrului Tudorel Toader (foto dreapta), desi au fost trecute cu vederea, sunt extrem de grave, cu atat mai mult cu cat, daca ar fi reale, ar insemna ca CSM cerea prerogative ce se situau in afara Constitutiei Romaniei.

Din acest motiv, Lumeajustitiei.ro a solicitat presedintei CSM judecatoarea ICCJ Mariana Ghena (foto stanga) un punct de vedere oficial fata de afirmatiile facute de ministrul Justitiei.

Stupoare, in pozitia transmisa Lumeajustitiei.ro, judecatoarea Mariana Ghena dezvaluie ca ministrul Justitiei a fost permanent informat cu privire la stadiul in care se afla procedura de consultare a instantelor si parchetelor pe proiectele de modificare a Legilor Justitiei si, mai mult decat atat, Tudorel Toader si-a exprimat acordul pentru prelungirea termenului de comunicare a punctului de vedere al CSM.

In ce priveste afirmatia ministrului Tudorel Toader referitoare la posibilitatea ca CSM sa aiba initiativa legislativa, presedinta CSM Mariana Ghena ne-a precizat ca in noul CSM nu s-a pus in discutie niciodata aceasta problema, mentionand ca “nici in mod formal, nici in mod informal, nu au fost initiate discutii sau consultari pe aceasta tema, cu atat mai mult cu cat, Constitutia nu permite un asemenea demers".

Apreciem de buna augur pozitia adoptata de judecatoarea Mariana Ghena fata de afirmatiile ministrului Justitiei, cu atat mai mult cu cat era nevoie de o precizare si cu privire la stadiul in care se afla proiectele de modificare a Legilor Justitiei, stiut fiind ca PSD si-a asumat in proiectul de guvernare ca pana la finele lunii aprilie 2017 va finaliza noile proiecte ale Legilor 303/2004, 304/2004 si 317/2004.

Iata pozitia judecatoarei Mariana Ghena transmisa Lumeajustitiei.ro:

“In contextul recentelor declaratii publice ale ministrului justitiei referitoare la termenul stabilit pentru elaborarea si comunicarea punctului de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii privind proiectele de modificare a legilor justitiei, se impun urmatoarele precizari:

Tinand cont de specificul legilor a caror modificare este avuta in vedere, Consiliul Superior al Magistraturii a considerat necesar si oportun sa procedeze la o consultare efectiva a tuturor instantelor si parchetelor, nu doar la o analiza prin comisiile de lucru.

Din aceasta perspectiva, comunicarile catre instante si parchete, evaluarea de fiecare dintre acestea a proiectelor de modificare si elaborarea propriilor observatii si/sau contributii presupun termene rezonabile astfel incat aceasta activitate sa nu fie una pur formala sau superficiala.

Centralizarea la nivelul Consiliului, evaluarea tuturor propunerilor si selectarea, armonizarea sau corelarea acestora sunt activitati ce presupun analiza, rigoare si obiectivitate.

De la momentul comunicarii proiectelor de modificare a legilor justitiei, Consiliul a avut in vedere gestionarea rationala si eficienta a activitatii, sens in care, institutional, ministrul justitiei a fost periodic informat cu aspectele privind natura complexa a procedurii derulate, domnia sa exprimandu-si acordul pentru prelungirea termenului de comunicare a punctului nostru de vedere. Astfel, in cadrul sedintelor publice ale Plenului Consiliului Superior al Magistraturii s-a convenit asupra faptului ca elaborarea unui punct de vedere unitar, coerent si obiectiv – care sa se grefeze exclusiv pe nevoile sistemului judiciar, astfel cum acestea au fost identificate in decursul timpului, in practica instantelor si parchetelor – presupune atentie sporita si implicare, avand in vedere volumul si diversitatea punctelor de vedere comunicate de acestea. Asa fiind, domnul ministru a avut cunostinta de toate etapele procedurii derulate de Consiliul Superior al Magistraturii in elaborarea punctului de vedere solicitat.

Referitor la afirmatia ministrului justitiei privitoarea la exercitarea prerogativei de initiativa legislativa de catre Consiliul Superior al Magistraturii, precizez ca, nici in mod formal, nici in mod informal, nu au fost initiate discutii sau consultari pe aceasta tema, cu atat mai mult cu cat, Constitutia nu permite un asemenea demers.

Cu deosebita consideratie,

Judecator Mariana Ghena"

Apreciem totusi oportun ca, in urma precizarilor facute de presedinta CSM judecatoarea Mariana Ghena, ministrul Justitiei Tudorel Toader ar trebui sa vina cu clarificari, pentru a se putea stabili, public si transparent, de ce nici pana la acest moment nu a fost finalizat proiectul de modificare a Legilor Justitiei. O pozitie din partea ministrului Justitiei este cu atat mai relevanta cu cat judecatoarea Mariana Ghena sustine o alta varianta in ce priveste parcursul Legilor justitiei.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>