Published On: joi, apr. 6th, 2017

GALERIE FOTO: Perchezitii DIICOT la braileni implicati in furturi de cosmetice in mai multe tari din Europa

La data de 05.04.2017 actionand in cadrul unei cereri de comisie rogatorie formulata de catre autoritatile judiciare din Franta, cu sprijinul Eurojust si Europol,  procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala  impreuna cu ofiteri de politie judiciara   din cadrul Directiei de Investigatii Criminale si Serviciului  de Investigatii Criminale Maramures au efectuat un numar de 29 perchezitii domiciliare  pe raza judetelor Maramures,  Bistrita Nasaud, Braila, Timis, Satu Mare, Prahova si a municipiului Bucuresti, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat format din cetateni romani, specializat in savarsirea infractiunii de furt calificat.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca  in perioada anilor 2015 – 2017, membrii grupului au savarsit mai multe infractiuni de furt calificat pe teritoriul Frantei, respectiv au sustras din mai multe autotrenuri produse cosmetice de lux. Ca metoda de operare, membrii grupului identificau autovehicule care transportau bunuri pentru diferite firme de produse cosmetice. Odata identificate, suspectii  montau pe acestea dispozitive de urmarire in parcarile in care acestea opreau sau la sediile firmelor la care era incarcata marfa.

Ulterior, acestia urmareau autovehiculele incarcate cu produse cosmetice si in perioadele in care acestea stationau in diferite parcari, profitand de neatentia soferilor, sustrageau marfa din autovehicule, folosindu-se de diferite dispozitive de taiere. Produsele sustrase erau ulterior transportate pe teritoriul altor tari si comercializate.

Prejudiciul se ridica la aproximativ 2 milioane de euro. De asemenea, membrii grupului au savarsit același gen de infractiuni și in Germania, Belgia, Olanda, Italia și Polonia, valoare prejudiciului cauzat in aceste tari fiind in curs de stabilire.

In urma perchezitiilor au fost ridicate parfumuri, produse electronice, telefoane mobile și documente. In cauza au fost emise  un numar de 9 mandate europene de arestare. De asemenea, in ultimele zile, alti 7 membrii ai gruparii au fost arestati in strainatate, dintre care 2 in Franta, 2 in Germania, 2 in Italia și unul in Belgia. Suportul de specialitate a fost asigurat de catre  Directia Operatiuni Speciale. De asemenea la actiune au  participat si reprezentantii  autoritatilor judiciare franceze, precum și  reprezentantul de la  Europol.

Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii și inculpatii beneficiaza de drepturile și garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum și de prezumtia de nevinovatie.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>