Published On: mar, mart. 21st, 2017

Toate imprumuturile Romaniei din 2014 merg spre acoperirea deficitului la pensii / Solutia Guvernului: Majorarea pensiilor din 1 iulie 2017

In 2017, deficitul fondului de pensii va ajunge la 28 mld. lei (3,5% din PIB), fata de 24 mld. lei, cat este prevazut sa fie deficitul bugetar. Practic, toate imprumuturile pe care Romania le face din 2014 incoace merg doar spre acoperirea deficitului la pensii, sustine Ziarul Financiar.

Deficitul fondului public de pensii a atins in 2016 pragul de 21 de miliarde de lei, echivalentul a 2,7% din PIB, cel mai inalt nivel inregistrat vreodata, in perioada de dupa revolutie. Anul acesta, deficitul fondului public de pensii va avansa cu cel putin sapte miliarde de lei, pana spre 28 de miliarde de lei, echivalentul a 3,5% din PIB. Practic, deficitul fondului de pensii este, de cativa ani, mai mare decat deficitul bugetar, ceea ce inseamna ca orice adancire a datoriei publice nu finanteaza proiecte de investitii, ci sistemul de pensii.

Reprezentantii FMI aflati la Bucuresti au avansat saptamana trecuta ca solutie pentru mentinerea bugetului in limita deficitului bugetar de 3% din PIB amanarea majorarii punctului de pensie, prevazuta pentru 1 iulie, care ar urma sa coste bugetul 2,6 miliarde de lei, potrivit calculelor Consiliului Fiscal. Insa deficitul de pensii se majoreaza anul acesta cu cel putin sapte miliarde de lei, ca urmare a mai multor decizii anuntate in campania electorala si preluate in programul de guvernare: de la 1 ianuarie pensiile au crescut cu 5,2% (efort financiar de 3 mld. lei), de la 1 martie pensia minima a crescut la 520 de lei (efort bugetar de un miliard de lei), iar, de la 1 iulie punctul de pensie ar urma sa creasca la 1.000 de lei (efort bugetar de 2,6 mld. lei, dupa calculele Consiliului Fiscal).

De asemenea, de la 1 februarie a fost eliminat impozitul pentru pensiile intre 1.050 de lei si 2.000 de lei, cu un impact bugetar de 1,3 miliarde de lei, dupa calculele aceluiasi consiliu. Prin urmare, in 2017 deficitul fondului de pensii va ajunge la cel putin 28 de miliarde lei, reprezentand 3,5% din PIB, adica cu mult peste deficitul bugetar prevazut la 2,96% din PIB, pe cash (24,1 mld. lei).

Deficitul la bugetul public de pensii va atinge, daca nimic nu se schimba, 28 de miliarde de lei, adica 3,5% din PIB, la un PIB estimat de 815 miliarde de lei.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>