Published On: mie, mart. 22nd, 2017

Jocul “Balena Albastra” a facut prima victima in Romania

Jocul "Balena Albastra" capata din ce in ce mai multa faima pe retelele de socializare. Si asta nu din pricina unor rezultate de seama sau pozitive, ci din cauza parerii generale ca jocul este responsabil pentru un numar tot mai mare de sinucideri din randul tinerilor. Initial, jocul a aparut in Rusia, unde deja a facut peste 130 de victime in randul adolescentilor, dar de la zi la zi se raspandeste pe tot mapamondul, inclusiv in Romania.

Mai mult, acest joc morbid a facut deja si prima victima. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Brasov a anuntat, marti, ca prima victima a jocului “Balena albastra“ este o tanara, institutionalizata la Codlea, care ar fi primit un cod pe telefonul mobil si locatia unde ar fi fost in siguranta pentru a se sinucide.

“Romania este tulburata, de cateva zile, de un joc neobisnuit, periculos, inventat de un rus, care se presupune ca a dus pana acum la moartea a 130 de copii, in tarile ex-sovietice. «Balena Albastra» este jocul despre care se presupune ca indeamna jucatorii la sinucidere. Prima presupusa “victima“ din Romania a acestui joc malefic a fost o tanara de 19 ani, din Codlea, urmata de cinci elevi de la Iasi si, recent, de o copila de 13 ani din Timisoara“, se arata intr-un comunicat al DGASPC Brasov, semnat de directorul general al institutiei, Gheorghe Durna.

Reprezentantii DGASPC Brasov spun ca tinerii si copiii intra in acest joc din curiozitate, acelasi lucru intamplandu-se si cu tanara de 19 ani, institutionalizata la Complexul de Servicii „Magura“ Codlea.

“Tanara sustine ca a primit, cu aceasta ocazie, pe telefonul mobil, un cod de acces, urmat de o harta cu locatia ei si o indrumare spre o anumita strada din localitate, unde ar fi fost in siguranta. In acel moment, fata s-a speriat, si-a deconectat telefonul si a anuntat conducerea centrului, care, la randul sau, a sesizat sectia de politie din localitate, care a demarat cercetari in acest caz”, se arata in comunicatul citat.

Ce este de fapt “Balena Albastra”

Balena Albastra este un joc din mediul online care ii manipuleaza pe tineri sa completeze 50 de sarcini, pe parcursul a 50 de zile. Obligatiile pe care jucatorii le au nu sunt simple si cele mai multe au implicatii daunatoare pentru o minte inca frageda. Acestia trebuie sa isi incrusteze pe piele tot felul de inscrisuri si desene, sa vizioneze filme horror si sa se trezeasca la ore neobisnuite din noapte. Deja putem sa observam cateva efecte nefaste ale jocului si se stie de ceva vreme ca un stil de viata nesanatos si expunerile constante la activitati si imagini care prezinta o fateta intunecata a realitatii nu fac decat sa accentueze starea de neliniste initiala, promovand in randul unora, cu un spirit mai putin puternic, ganduri sinucigase.

Modul de joc este simplu, implicatiile sale sunt mai grave. La inscriere, participantul intra sub tutela unui administrator, care il „indruma” prin sarcinile pe care le va avea si il va „ajuta” sa isi duca la indeplinire „obligatiile”. Acestea nu sunt obligatii in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca nimeni nu este legat de maini si de picioare si fortat sa realizeze acele actiuni asupra sa, dar jocul nu le ofera prea multe optiuni. Administratorul le aminteste constant ca, odata ce au inceput jocul, nu mai au posibilitatea de a scapa, iar in momentul in care jucatorii ezita sa faca ceea ce li se cere, acesta recurge la amenintari asupra lor si asupra familiei lor.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>