Published On: vin, feb. 3rd, 2017

Studentii solicita un buget mai mare pentru educatie

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR)se declara nemultumita si ingrijorata de bugetul propus pentru educatie in anul 2017 de Guvernul Romaniei si solicita Parlamentului Romaniei sa adopte amendamente la Legea bugetului de stat pentru anul 2017 prin care sa creasca finantarea invatamantului superior din Romana.

In continuare, Guvernul Romaniei nu considera necesar sa prioritizeze finantarea invatamantului,atat Guvernul Dacian Ciolos, cat si Guvernul Sorin Grindeanu emitand acte normative prin care au prorogat termenulde aplicare alarticolului 8 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, care prevede alocarea unui procent de minimum 6% din Produsul Intern Brut pentru educatie (prin Ordonanta de Urgenta nr. 99/15.12.2016, termenul a fost prorogat pentru 1 martie 2017, iar prin Ordonanta de Urgenta nr. 9/27.01.2017, termenul de aplicare a fost prorogat pana la 1 ianuarie 2018).

Conform Legii bugetului de stat pentru anul 2017 aprobata de Guvernul Romaniei si transmisa catre Parlamentul Romaniei pentru adoptare, in anul 2017 educatia va primi doar aproximativ 3,1% din Produsul Intern Brut, un procent insuficient pentru a rezolva problemele cu care se confrunta sistemul de invatamant romanesc si care mentine in continuare Romania pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste alocarea din PIB pentru educatie.

In urma solicitarilor ANOSR, pentru anul 2017 este prognozata cresterea fondului pentru burse studentesti cu 142,16%, un fapt binevenit si de apreciat, care va solutiona o parte din problemele socio-economice cu care se confrunta studentii astazi. Din pacate, aceasta este singura crestere substantiala din legea bugetului de stat in ceea ce priveste invatamantul superior. Alte capitole bugetare deosebit de importante pentru invatamantul superior, precum finantarea de baza si subventia pentru camine si cantine, stagneaza, fapt ce nu va asigura vreun progres calitativ al sistemului educational romanesc nici in anul 2017.

Finantarea debaza reprezinta principala sursa de finantare a invatamantului superior romanesc. Sistemul universitar autohton reuseste cu greu sa faca tranzitia catre un invatamant centrat pe student, din cauza faptului ca infrastructura academica, materialele didactice, metodele de predare si pregatirea cadrelor didactice nu sunt in concordanta cu nevoile si asteptarile studentilor, iar pentru a recupera acest decalaj e nevoie de resurse financiare suplimentare. In prezent, din pacate, sumele alocate pentru acest capitol abia acopera plata salariilor cadrelor didactice, si nu pot asigura si fonduri care sa conduca la o crestere a calitatii actului educational.

Serviciile de cazare si masa pentru studenti reprezinta mecanisme de suport fundamentale oferite de institutiile de invatamant superior din Romania. Valoarea subventiei pentru camine si cantine reflecta situatia extrem de dificila a studentilor din Romania atunci cand vine vorba despre serviciile studentesti pe care universitatile le ofera, conditiile din majoritatea caminelor studentesti nefiind adecvate pentru trai si studiu in Romania europeana a anului 2017, iar acestea fiind de multe ori suprapopulate.

Comentarii

comentariu

About the Author