Published On: mie, Feb 1st, 2017

Legea gratierii a fost publicata in Monitorul Oficial / Poti fura maxim 200.000 de lei fara sa suporti consecinte penale

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat, dupa sedinta de Guvern, ca a fost adoptata prin ordonanta de urgenta, modificarea codurilor penale. Totodata, a fost adoptat si proiectul gratierii unor pedepse, informeaza Digi24.

Ordonanta de Urgenta, care poarta numarul 13/2017, a aparut in Monitorul Oficial. Conform actului normativ, modificarile aduse Codului Penal vor intra in vigoare la 10 zile dupa aparitie. Modificarile Codului de Procedura Penala ai intrat in vigoare imediat.

Potrivit OUG, incriminarea penala a abuzului in serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Florin Iordache a spus ca se mentine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminata conditia punerii in miscare la plangerea prealabila.

“Am adoptat o serie de masuri care vizeaza evitarea unei hotarari-pilot la CEDO. Am adoptat proiectul de lege privind gratierea unor pedepse. Am modificat o initiativa a vechiului Guvern pe care am pus-o in concordanta cu conducerea ANP, astfel incat sa fie usor aplicata. Este vorba de recursul in compensare la fiecare zece zile, pentru cei care sunt in penitenciar, cu cate o zi. La 30 de zile castiga cate 3 zile. Am venit in completarea acestor masuri cu alocarea unor resurse suplimentare pentru cresterea cu 50% a normei de hrana si asigurarea implementarii proiectelor de investitii in acest an a doua penitenciare cu cate 1.000 de locuri la Caracal (Olt) si Berceni (Prahova). La abuz in serviciu, a fost eliminata plangerea prealabila si s-a precizat ca numai incalcarile legii pentru cuantumul acela pe care noi l-am stabilit, de 200.000 de lei”, a declarat ministrul Justitiei.

El a precizat ca acest proiect de lege privind gratierea unor pedepse va merge in procedura de urgenta in Parlament, alaturi de un alt proiect de lege adoptat marti seara de Guvernul Grindeanu.

In acelasi timp, Guvernul a adoptat prin Ordonanta de Urgenta, modificarea codurilor penale.

Comentarii

comentariu

About the Author