Published On: mie, Feb 15th, 2017

ABIA ACUM VINE URGIA

Avocatul Gheorghe Piperea dezvaluie urmarile dezincriminarii abuzului in serviciu: „O mare parte din dosarele de abuz in serviciu, nesolutionate inca, se vor inchide. Inclusiv cele de la DNA… Toti cei condamnati in baza acestui text declarat neconstitutional urmeaza sa fie achitati. Tuturor li se vor putea acorda despagubiri pentru puscarie injusta. Tot noi le vom suporta, desigur. Nu si magistratii. Doar ei au imunitate, nu?”

Piperea_2Avocatul Gheorghe Piperea (foto) dezvaluie ca cele mai multe dosare de abuz in serviciu, nesolutionate inca, se vor inchide in urma dezincriminarii tacite a infractiunii, ca efect al neimplementarii in 45 de zile de la publicare a deciziei CCR nr.405/2016, care a constatat ca textul, asa cum este formulat in actualul Cod Penal, este neconstitutional. In comentariul sau publicat pe Facebook, Gheorghe Piperea sustine ca, pentru sistemul judiciar, consecintele sunt drastice: toti cei condamnati in baza acestui text de lege vor fi achitati. Mai mult, vor putea cere despagubiri pentru puscarie injusta, iar daunele vor fi platite de romanii simpli, nu de magistrati.

Piperea mai adauga faptul ca un sfert din volumul de activitate a DNA ar putea dispararea ca urmare a inchiderii dosarelor de abuz in serviciu aflate in acest moment pe rolul instantelor. Pe de alta parte, reincriminarea abuzului in serviciu nu va rezolva aceasta problema pentru ca, indiferent de legea noua, se va aplica legea penala mai favorabila, explica avocatul pe pagina de socializare.

Prezentam in continuare analiza publicata de avocatul Gheorghe Piperea pe Facebook:

„Ia sa vedem ce ne spune noua Curtea de Apel Alba Iulia: abuzul in serviciu a fost dezincriminat prin efectul neimplementarii in 45 de zile de la publicare a deciziei CCR nr.405/2016. Pentru (fostul) condamnat, treaba sta asa: fiind achitat, nu numai ca scapa de puscarie, dar si de pedeapsa complementara a interzicerii de a fi ales in autoritatile publice si in alte functii publice; mai mult, omul va putea cere despagubiri pentru ca a stat in puscarie pe nedrept din aprilie 2016 pana acum; despagubirile, desigur, le vom suporta noi, ca magistratii, nu. Doar au imunitate.

Pentru sistemul judiciar, consecintele sunt drastice. In baza deciziei nr. 405/2016 a CCR, abuzul in serviciu este, cel putin in varianta solutionata de Curtea de Apel Alba Iulia, dezincriminat tacit. Toti cei condamnati in baza acestui text declarat neconstitutional urmeaza sa fie achitati. Tuturor li se vor putea acorda despagubiri pentru puscarie injusta. Tot noi le vom suporta, desigur. Nu si magistratii. Doar ei au imunitate, nu?

O mare parte din dosarele de abuz in serviciu, nesolutionate inca, se vor inchide pentru dezincriminare. Inclusiv cele de la DNA. Atat de multe dosare se vor inchide incat, probabil, un sfert din volumul de activitate a DNA va disparea.

Abrogata OUG 13/2017 re-incrimina abuzul in serviciu.

DNA putea continua sa isi construiasca mitul in baza acelei atat de blamate OUG 13/2017. Doar ca principalul oponent al OUG 13/2017 a fost chiar DNA. Opozitia contra acestei reglementari (o reglementare gresita, facuta pe picior, grabita, artificiala, cum vreti sa ii ziceti) a fost foarte eficienta. OUG 13 a fost abrogata de OUG 14.

Mai toata lumea s-a dus dupa fenta, crezand ca OUG 13/2017 legalizeaza furtul (??!) cand, in realitate, zisa reglementare dadea impresia ca dez-incrimineaza abuzul in serviciu. Si, de fapt, dez-incriminarea era ceva ce deja se intamplase, din august 2016.

Acum e nevoie de o reincriminare a abuzului in serviciu.

Doar ca cei cu dosare solutionate deja sau cu dosare pe rol, pentru fapte de genul celei pentru care fusese condamnat cel de la Alba Iulia, vor fi achitati. Toti. Indiferent de legea noua, se aplica legea penala mai favorabila. Ia vedeti acum cam cine poate profita de aceasta situatie. Cine are o condamnare pentru abuz si inca un dosar, tot pentru abuz.

Si vedeti cine si cum submineaza, de fapt, statul de drept prin incompetenta si exces de zel”.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-