Published On: mar, Feb 21st, 2017

3,1 milioane salariati din privat sustin 15 milioane bugetari, copii, pensionari si asistati social

Un numar de 5,3 milioane de pensionari, 4 milioane de copii si adolescenti sub 18 ani, 1,2 milioane de bugetari, 400.000 de angajati din companiile de stat si sunt sustinuti din contributiile, taxele si impozitele platite de cei 3,1 milioane de angajati ramasi in mediul privat. La acestia se adauga cei 3-4 milioane de romani care practic nu se regasesc in nicio statistica, muncind fie la negru, fie in agricultura de subzistenta. Unde se duce Romania cu acest model?

A ramas in folclor declaratia presedintelui Traian Basescu din mai 2010, in momentul in care a anuntat taierea sala­riilor si a pensiilor: "Statul arata asa, ca un om foarte gras care s-a catarat in spatele unuia foarte slab si subtirel, care este economia romaneasca".

Datele statistice sunt clare: structura populatiei Romaniei ilustreaza un model de economie care nu va fi functional pe termen lung, atata timp cat vor exista mai multi asistati social decat contribuabili: 5,3 mili­oa­ne de pensionari, 8,2 milioane de asistati so­cial (aici sunt introdusi si copii), 1,2 mili­oane de bugetari si 400.000 de angajati din com­paniile de stat sunt sustinuti din contributiile, taxele si impozitele platite de cei 3,1 milioane de angajati ramasi in mediul privat.

Radiografia presedintelui facuta in urma cu mai bine de doi ani era corecta, pe fond. Doar ca, inainte cu un an ca ea sa fie facuta, Guvernul lui Emil Boc pe care presedintele il controla introdusese, din considerente strict electorale, pensia minima garantata care a accentuat povara pe buget.

Citeste continuare aici.

Comentarii

comentariu

About the Author