Published On: vin, Ian 27th, 2017

Timbrul de mediu, inlocuit cu un sistem de taxe auto /Cum vor putea fi inmatriculate masinile second-hand

Dupa ce taxa de mediu va fi eliminata reprezentantii producatorilor si importatorilor de automobile din Romania au afirmat intr-o conferinta de presa, ca sustin introducerea unui sistem cumulativ de taxe. Acest sistem ar urma sa cuprinda atat taxarea la inmatricularea unui autovehicul, cat si un impozit aplicat diferentiat pentru masinile noi si cele rulate.

”Exista deja de ceva vreme pe agenda APIA o initiativa care presupune, in egala masura, legiferarea intrarii in tara a vehiculelor si, de asemenea, a posesiei. Asta inseamna o taxare la inmatriculare si, in acelasi timp, un impozit care sa catalizeze interesul consumatorului pentru masinile mai noi, mai putin poluante. Asta este propunerea pe care o veti regasi in mai toate statele din Europa, unde parcul auto national are niste indicatori civilizati. Propunerea cuprinde, practic, un impozit mai mic pentru masinile noi si un impozit mai mare pentru masinile vechi. APIA recomanda, deci, nu de acum, ci de cativa ani, folosirea unui sistem cumulativ de taxe care sa legifereze in egala masura intrarea vehiculelor in tara si, totodata, posesia lor”, a declarat Cristian Milea, membru in Consiliul director al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), potrivit Agerpres.

La randul sau, presedintele APIA, Ernest Popovici, a spus ca elinarea taxei de mediu va diminua vazarea masinilor noi, intrucat romanii isi vor indreptat mai mult atentia cate autoturismelor second hand.

“Eliminarea Timbrului de mediu, fara ca acesta sa fie inlocuit de masuri echivalente, putem considera ca avem, la inceputul anului 2017, o conjunctura nefavorabila pe piata auto, ceea ce face ca acest an sa fie unul de scadere, poate chiar consistenta, a vanzarilor de autoturisme. Un calcul estimativ arata ca, odata cu disparitia Timbrului de mediu, vom avea un raport al vanzarilor ce 1 la 5, fata de 1 la 3 (masina noua vanduta vs masini rulate vandute, n.r.)”, a explicat Popovici.

Comentarii

comentariu

About the Author