Published On: mar, ian. 10th, 2017

Romania, condamnata la CEDO intr-un caz de malpraxis in urma caruia un copil brailean si-a pierdut viata

Romania va trebuie sa plateasca 12.000 de euro pagube morale familiei unui copil de 4 ani in cazul decesului caruia autoritatile romane nu au efectuat o ancheta adecvata, a decis in unanimitate Curtea Europeana a Drepturilor Omului, informeaza Agerpres.ro.

Cetatenii romani Dorina si Viorel Ionita, cu domiciliul in Braila, s-au adresat CEDO la 13 decembrie 2012 dupa ce fiul lor a murit in urma unei interventii chirurgicale, iar parintii au considerat ca statul roman nu a efectuat o ancheta credibila, desi ei au acuzat personalul medical de malpraxis.

Baietelul a suferit in 2005 o interventie chirurgicala pentru extirparea unui polip la spitalul public de urgenta din Braila. Dupa interventia chirurgicala, copilul a suferit o hemoragie pulmonara si a murit. Raportul elaborat de medicii legisti atesta existenta unei legaturi intre moartea copilului si medicamentele administrate dupa operatie. Comisia de disciplina a Colegiului Medicilor a decis ca medicii care s-au ocupat de caz nu au efectuat testele necesare inainte de interventia chirurgicala.

Cu toate aceste, procesul penal in instantele din Romania a durat excesiv de mult, peste 6 ani, din noiembrie 2005 pana in mai 2012, iar medicii au fost achitati, se arata in decizia CEDO.

CEDO a dat castig de cauza parintilor, concluzionand ca autoritatile nu au anchetat cazul asa cum trebuia pentru ca autoritatile medicale nu au intocmit un raport asupra decesului pacientului chiar daca ar fi trebui sa faca acest lucru, nu s-au asigurat ca persoanlul de serviciu si-a indeplinit obligatiile.

Mai mult, justitia romana a concluzionat ca nu a fost un caz de malpraxis, desi instantele disciplinare au avertizat ca nu fusese obtinut consimtamantul avizat al reclamantilor pentru procedura chirugicala, desi el era cerut de legislatia romaneasca, se arata in decizia CEDO.

Reamintim ca pe data de 7 noiembrie 2005, Ionut Ionita, in varsta de 4 ani si 9 luni a fost internat la Spitalul Judetean de Urgenta Braila pentru a fi supus unei interventii chirurgicale banale, de extirpare a polipilor realizata de Barbu Cursaru, medic primar ORL si Aurel Plotogea, medic anestezist. Baietelul a fost anesteziat si operat, insa dupa ce a fost scos din sala de operatii nu s-a mai trezit. Medicii s-au chinuit sa il resusciteze, insa baietelul a decedat. Potrivit raportului de constatare medico-legala al Serviciului Judetean de Medicina Legala Braila, moartea copilului s-a datorat «insuficientei cardio-respiratorii acute, consecinta aspirarii in plamani a sangelui provenit din zona operata sub anestezie generala cu intubatie orotraheala». Chiar daca pana acum nu s-a putut dovedi culpa medicala a celor doi medici care au participat la operatia de polipi, familia micutului incearca prin toate mijloacele sa isi faca dreptate si isi pun sperantele in ancheta efectuata de Judecatoria Braila. 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>