Published On: mie, ian. 4th, 2017

Micii comercianti sunt obligati sa accepte plata cu cardul

De la 1 ianuarie 2017, comerciantii cu amanuntul ce realizeaza anual o cifra de afaceri de cel putin 10.000 de euro sunt obligati sa accepte plati cu cardul, potrivit unui act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. In cazul in care nu accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cele de credit, acestia risca amenzi cuprinse intre 5.000 si 7.500 de lei. Totodata, anumite firme care folosesc terminale de plata (POS) pot acorda clientilor, la cererea acestora, un avans in numerar de pana la 200 de lei.

Tot de la inceputul acestui an, firmele ce furnizeaza servicii de utilitate publica si institutiile publice, inclusiv cele care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata, sunt obligate sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit/credit. Astfel, acceptarea platilor cu cardul, spre exemplu, a impozitelor si taxelor locale a devenit obligatorie din 2017 pentru autoritati, nu doar optionala, asa cum a fost pana acum.

Firmele a caror cifra de afaceri depaseste anual 10.000 de euro si care nu accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cardurile de credit risca amenzi cuprinse intre 5.000 si 7.500 de lei. Tot contraventie este considerata si lipsa afisarii semnului privind acordarea avansurilor in numerar, precum si lipsa informatiilor privind costurile pe care le implica retragerea in numerar direct din magazine. Pentru aceste situatii, Legiuitorul propune amenzi cuprinse intre 5.000 si 15.000 de lei.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>