Published On: lun, Ian 30th, 2017

Marian Dragomir: “Daca reusim sa reducem cantitatea de gunoi, anul 2018 nu va mai aduce cresteri de tarife pentru salubrizare”

Primarul Marian Dragomir se arata optimist in ceea ce priveste colectarea selectiva a gunoiului. Acesta a spus ca una dintre societatile care se ocupa de colectarea gunoiului in municipiu a achizitionat o statie de selectare. Totusi, edilul sef a subliniat ca operatorul va colecta gunoiul pe doua fractii si ca va depinde de cetateni sa stranga gunoiul in doua recipiente separate, unul pentru fractia uscata (hartie, sticla, plastic, metal) si altul pentru fractia umeda(alte tipuri de deseuri menajere nereciclabile). Totodata, Dragomir a precizat ca daca cantitatea de gunoi se va reduce si Braila se va incadra in normele prevazute de legislatie, anul 2018 nu va aduce noi majorari in ceea ce priveste taxa de salubritate.

“Braila va face colectare selectiva si pana la aparitia operatorului unic! Incepem din martie cu una din cele 3 societati! Asteptam raspunsul si de la celelalte doua. De acum depinde doar de noi.

Trebuie sa avem acasa doua recipiente: unul pentru fractia uscata (hartie, sticla, plastic, metal) si altul pentru fractia umeda (alte tipuri de deseuri menajere nereciclabile), sa coboram cu cei doi saci de gunoi si avem bunul simt de a-i depozita corespunzator.

Operatorul va colecta separat cele doua fractii: uscata si umeda. Fractia umeda va fi transprtata la groapa de gunoi iar fractia uscata la statia de sortare care deja a fost adusa la Braila si are o capacitate de 30.000 tone/luna.Primii pasi spre selectarea colectiva au inceput in anul 2009. Nu a functionat. Justificari se gasesc cu miile – operatorii, cetatenii, hotii, etc

Primaria Braila a platit pentru Sistemul Integrat de Management al Deseurilor suma de 4.683,740 lei (1.051.000 euro)

- in mandatul primarului Simionescu 3.366.737 lei (aprox. 756.000 euro)

- in mandatul primarului Dragomir 1.317.740 lei (aprox. 295.000 euro)

Mai avem de plata 2.682.997 lei (aprox. 602.920 euro), bani care au fost inclusi in bugetul anului 2017 si vor fi platiti in functie de realizarea lucrarilor.

De ce nu avem inca operatorul unic?

Pentru ca normele pentru organizarea licitatiei au fost emise de Guvernul Ciolos in decembrie 2016, pentru ca ANRSC a prevazut faptul ca societatile aflate in insolventa pot participa la licitatie, societatea castigatoare aflata in insolventa a intarziat lucrarile, etc…

Daca reusim sa reducem cantitatea de gunoi si ne incadram in procentele prevazute in legislatie, anul 2018 nu va mai aduce cresteri de tarife pentru salubrizare.

Daca Guvernul Grindeanu va emite o ordonanta de urgenta astfel incat sa se plateasca supra-taxa doar pentru cantitea suplimentara (neredusa si depasita), doar atunci putem reduce in anul 2017 taxa pentru salubrizare. Cei care au platit vor putea recupera banii sau se vor constitui avans pentru 2018.

Daca la finalul anului 2016 Guvernul Ciolos era aplicat in loc de "aplecat" si emitea acesta ordonanta nu eram in aceasta situatie”, a spus Dragomir.

Comentarii

comentariu

About the Author