Published On: mie, Ian 25th, 2017

Focar de gripa aviara in apropiere de judetul Braila

Alerta in judetul Galati, dupa ce in satul Ivesti au fost descoperite  doua lebede de iarna moarte, iar in urma analizelor effectuate s-a constatat acestea aveau gripa aviara. Din fericire, pana in prezent nu a fost raporat niciun caz de imbolnavire cu gripa aviara la pasarile domestice din gospodariile oamenilor din zona.

Conform procedurilor in vigoare, Directia Sanitara Veterinara Galati a delimitat doua zone, una de  una de protectie, pe o raza de trei kilometri in jurul focarului, și una de supraveghere, pe o raza de zece kilometri in jurul focarului, in cele doua zone fiind incluse 12 localitati galatene, respectiv: Ivesti, Bucesti, Torcesti, Umbraresti, Condrea, Salcia, Silistea, Umbraresti-Deal, Barcea, Podoleni, Liesti, Calmatui. Virusul nu a ajuns si in judetul Braila.

“In zona de supraveghere este o ferma cu 400.000 de pasari, gaini oua consum si pui de carne. La aceasta ferma activitatea nu s-a oprit, ferma detinand planuri de biosecuritate care se respecta, asa ca riscul aparitiei bolii este redus. Pasarile ce trebuie livrate clientilor se realizeaza, dar in conditii controlate, activitatea fiind monitorizata si avizata de DSV.(…) In cazul descoperirii de pasari moarte sau bolnave in gospodarii, trebuie anuntat imediat medicul veterinar. Potrivit procedurilor, in cazul descoperirii, intr-o gospodarie,  de pasari domestice cu gripa aviara, toate vor fi ucise si vor fi distruse prin neutralizate. Totodata, se va monitoriza starea de sanatate a pasarilor din curtile invecinate, iar daca se va confirma prezenta gripei aviare si in alte curti, se va proceda, de asemenea, la uciderea si distrugerea prin neutralizare a pasarilor din curtile respective. Conform legii, in situatia bolilor epizootice, toate animalele ucise in scopul combaterii, asanarii focarului se evalueaza si se despagubesc de stat”, a spus seful DSV Galati, Vasile Stefan pentru presa din judetul vecin.

Comentarii

comentariu

About the Author