Published On: mar, Ian 31st, 2017

Aveti firma in insolventa? Iata cum poti sa raspunzi cu averea proprie pentru firma

Anumite persoane din cadrul unei firme pot fi trase la raspundere in situatia in care aceasta ajunge in insolventa, stabileste legislatia in vigoare. Totusi, pentru a atrage raspunderea respectivilor, trebuie urmata o procedura speciala. In cadrul actiunii in raspundere civila delictuala intemeiata pe dispozitiile articolului 169 din Legea nr. 85/2014, calitatea de parati o pot avea membrii organelor de conducere și /sau supraveghere din cadrul societatii, precum și orice alte persoane care au contribuit la starea de insolventa, sustine avocatul Marius Coltuc.

Așadar, se poate observa faptul ca legea instituie o ordine de prioritate referitoare la persoanele impotriva carora se poate exercita actiunea in raspundere, acordand intaietate persoanelor care fac parte din structurile de conducere de drept ale societatii, iar mai apoi persoanelor care și-au arogat atributii de conducere și control, exercitand in fapt conducerea societatii In cazul pluralitatii, raspunderea va fi solidara, cu conditia ca aparitia starii de insolventa sa fie contemporana sau anterioara perioadei de timp in care și-au exercitat mandatul ori in care au detinut pozitia din care au contribuit la starea de insolventa. Raspunderea persoanelor in cauza nu va putea fi angajata daca, in organele colegiale de conducere ale persoanei juridice, s-au opus la actele ori la faptele care au contribuit la starea de insolventa sau au lipsit de la luarea deciziilor care au contribuit la starea de insolventa și au facut sa se consemneze, ulterior luarii deciziei, opozitia lor la aceste decizii.

De asemenea, raspunderea nu va putea fi angajata daca, in luna precedenta incetarii platilor, s-au efectuat, cu buna-credinta, plati in executarea unui acord cu creditorii, incheiat ca urmare a unor negocieri extrajudiciare pentru restructurarea datoriilor debitorului, cu conditia ca acordul sa fi fost de natura a conduce la redresarea financiara a debitorului și sa nu fi avut ca scop prejudicierea și/sau discriminarea unor creditori. Aceste prevederi se vor aplica și in cazul acordurilor realizate in cadrul procedurii concordatului preventiv.

Persoana impotriva careia s-a pronuntat o hotarare definitiva de atragere a raspunderii patrimoniale nu mai poate fi desemnata administrator sau, daca este administrator in alte societati, va fi decazuta din acest drept timp de zece ani de la data ramanerii definitive a hotararii.Spre deosebire de raspunderea civila delictuala de drept comun, raspunderea intemeiata pe dispozitiile articolului 169 din Legea nr. 85/2014 se activeaza numai in momentul in care se constata savarșirea anumitor fapte ilicite care sunt prevazute in mod expres.

Pentru a fi obligati la suportarea unei parti sau a intregului pasiv al societatii, membrii organelor de conducere și/sau supraveghere din cadrul societatii, precum și persoanele care au contribuit la starea de insolventa trebuie sa fi savarșit una dintre urmatoarele fapte:

-sa fi folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;

-sa fi facut activitati de productie, comert sau prestari de servicii in interes personal sub acoperirea persoanei juridice;

-sa fi dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati;

-sa fi tinut o contabilitate fictiva;

-sa fi facut sa dispara unele documente contabile sau sa nu fi tinut contabilitatea in conformitate cu legea (in aceasta situatie, in cazul nepredarii documentelor contabile catre administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar, atat culpa, cat și legatura de cauzalitate intre fapta și prejudiciu se prezuma, prezumtia fiind relativa);

-sa fi deturnat sau ascuns o parte din activul persoanei juridice ori sa fi marit in mod fictiv pasivul acesteia;

-sa fi folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;

-in luna precedenta incetarii platilor, sa fi platit sau sa fi dispus sa se plateasca, cu preferinta, unui creditor, in dauna celorlalti creditori sau sa fi savarșit orice alta fapta, cu intentie, contribuind astfel la starea de insolventa a debitorului.

Comentarii

comentariu

About the Author