Published On: mie, Ian 25th, 2017

Autoritatile locale iau in calcul sa plateasca integral sau cel putin partial majorarea taxei de salubritate

In ultima conferinta de presa, senatorul PSD, Ion Rotaru a spus ca exista multi vinovati pentru majoratea taxei de salubritate. Majorarea taxei cu 54% de la inceputul acestui an are la baza o directiva a Uniunii Europene. Totusi, acesta considera ca principal vinovat fostul Guvern, pentru ca nu a dat clasificari clare cu privire la aplicarea legislatiei ce vizeaza colectarea selectiva a gunoiului, motiv pentru care autoritatile locale nu au stiut cum sa gestioneze situatia.

“Au fost fonduri pentru acest lucru, ar fi trebuit sa fie si informari si sa si constientizeze ca este nevoie sa se faca colectarea selectiva a deseurilor, pentru ca oamenii nu au nici informatia si nu stiu nici ce consecinte – si iata ca a venit consecinta, ca daca nu respectam directiva, intram in alta discutie. Lucrul asta nu s-a facut, multi oameni nu stiu ca trebuie sa faca colectare selectiva, nu au nici cele 3 pubele, daca vreti, de hartie, de gunoi menajer si de plastic sau de sticla, cum sunt ele, si ne aflam in situatia in care pana la urma punem totul in carca celor care selecteaza gunoiul si-i sanctionam pe ei. Ori ei au partea lor de vina, dar aici, cele 2 elemente pe care le-am spus eu consider ca sunt esentiale”, a spus Rotaru.

Totodata, social democratul a vorbit si despre posibilitatea ca majorarea taxei sa fie suportata de autoritate locale din propriul buget, precum s-a intamplat si in alte orase din tara. Acesta sustine ca se va analiza daca bugetul local poate suporta aceasta cheltuiala, iar daca este posibil brailenii nu vor mai fi nevoiti sa plateasca majorarea respectiva.

“Pe de alta parte, senatorul PSD este de parere ca autoritatile brailene ar trebui sa se intalneasca si sa analizeze posibilitatea de a suporta de la bugetul local macar o parte din aceasta taxa suplimentara, aplicata ca o penalizare, pentru ca a crescut cantitatea de gunoi depusa la depozitele specializate: “Daca sunt fonduri si exista aceasta posibilitate, autoritatile locale – si trebuie sa avem o discutie si la nivelul Brailei, daca exista acesta posibilitate, ca diferenta, sau o parte din aceasta taxa, sa fie suportata de catre  autoritatea locala, este binevenita. Inteleg ca sunt in tara unele primarii care au facut acest lucru. E de analizat si de luat o masura, in situatia in care bugetul suporta si exista aceasta posibilitate”,a adaugat senatorul PSD.

Comentarii

comentariu

About the Author